De må ikke længere kalde sig Kongelige Hofleverandører: Det får det af konsekvenser
Ved tronskiftet bortfalder prædikatet som ”Kongelig Hofleverandør” for de virksomheder, som det er tildelt.
Det omfatter 104 danske virksomheder, og der er ingen tvivl om, at de fleste af de firmaer i disse dage synes, det er lidt for spændende, om det er et prædikat, de får igen på et tidspunkt.
Ifølge brandingrådgiver Jacob Holst Mouritzen, som vi kender som ekspert i "Kender Du Typen", kan det få store konsekvenser for virksomhederne, hvis de ikke må fortsætte med at brande sig kom kongelige hofleverandører. – Det bliver rigtigt bøvlet for mange virksomheder, der har været kongelige hofleverandører i mange år, siger han til Markedsføring.
– For de skal pludselig til at skifte logo og emblem. De skal potentielt ændre fysiske skilte, facader, produktemballager, designs på hjemmesider, logo, over alt. Det kan være en ret omkostningstung affære. Har du indgraveret fysisk på tre butikker, at du er kongelig hofleverandør, så er det altså stort at ændre. Det kan godt være, at Livgarden ikke kommer og skyder dig, men du skal nok have det ned, siger han.
Det gælder for eksempel et firma som Royal Copenhagen, hvis logo består af en lukket kongekrone med tre bølger under.
Kongelig hofleverandør: Vi skal arbejde hårdere
Et andet firma, der også holder vejret disse dage, er A.C. Perch’s Thehandel, der har været kongelig hofleverandør siden 2002.
Christian Hincheldey, der sammen med sin søster, Stine Hincheldey, leder A.C. Perch's Thehanel gæstede forleden "Go'aften Live", hvor han fortalte, hvad det betyder for hans firma, at det ikke længere at bryste sig af at være kongelig hofleverandør.
– Det har haft en kæmpe betydning – det har åbnet døre i udlandet. Vi har tydelig kunnet mærke interessen på grund af det prædikat. Færre turister vil opsøge os nu, og vi skal arbejde hårdere for at få nye samarbejdspartnere, siger han og fortæller, hvad det siger om firmaet, at det har fået tildelt det prædikat:
– Vi har opnået det på grund af mange års tjeneste. Vi har en ansvarsfuld måde at drive virksomheden på.
Et varmt emne
Eksperter på området diskuterer i disse dage for og imod ordningen.
Flere opfordrer det nye kongepar helt at skrotte ordningen, fordi det i dag er uigennemskueligt, hvorfor netop disse firmaer får prædikatet "Kongelig Hofleverandør".
Der findes nemlig intet officielt regelsæt eller krav, hvorfor det må tænkes, at det ene og alene skyldes det pågældende firmas relation til kongehuset.
Derfor vil det give kongehuset modvind, hvis et af disse firmaer pludselig kommer i politisk modvind, som man for eksempel så det med ECCO sidste år.
Modsat plæderer andre for, at ordningen skal bibeholdes, fordi det betyder meget for den danske eksport, og fordi kongehuset altid vil blive sat i forbindelse med visse firmaer – kongelig hofleverandør eller ej.
I en pressemeddelelse skrev kongehuset:
”Kongelige Hofleverandører” vil dog kunne anvende det tildelte prædikat til udløbet af gyldighedsperioden og som minimum frem til den 14. januar 2025.
Der vil senere blive taget stilling til den fremtidige ordning vedrørende kongelige hofleverandører.
Se listen med alle de kongelige hofleverandører her.