Søren Brostrøm har tæt forhold til sin bror
Søren Brostrøm, 54 år, som imponerer alt og alle i øjeblikket som direktør for Sundhedsstyrelsen, har fortalt, at han med to lægeforældre og en opvækst på danske hospitaler aldrig har været i tvivl om, hvad han skulle være. Men det var ikke den hvide lægeverden, han søgte, da han skulle i erhvervspraktik som skoledreng.
- Han ville hellere i praktik som kok på Aarhus-Kalundborg-færgen. Jeg husker, at han kom triumferende hjem, fordi han havde lært at lave bernaisesovs med margarine. Det prøvede vi så hjemme i køkkenet, mens vores mor ikke var hjemme. Dog uden held, fortæller hans tre år ældre storebror, skovrider Peter Brostrøm, i en portrætartikel i Altinget.dk.
De to brødre har et tæt forhold, selv om Peter var til udendørsliv, og Søren helst sad inde på værelset fordybet i sine bøger. De voksede op alene med deres lægemor, efter at faderen døde i en ulykke i 1976, da Søren Brostrøm var 11 år. I 1978 flyttede den lille familie til byen Mobile i den amerikanske sydstat, Alabama, som led i moderens uddannelse.
Oplevede fattigdom
Her oplevede de to Risskov-drenge fra Aarhus ægte fattigdom og den benhårde raceadskillelse, som de hvide stadig påtvang de sorte.
- Sørens sociale og politiske bevidsthed blev vakt med oplevelserne i USA, siger Peter Brostrøm til Altinget.
Vil gøre en forskel
En bevidsthed, som førte ham ind i Danmarks Kommunistiske Ungdom, hvor han en tid var international sekretær. Han ville være med til at gøre verden til et bedre sted, men kommunismen var et fejlskud. I stedet fravalgte han som voksen en strålende lægekarriere med udsigt til millionindtægter for at gøre en forskel som embedsmand. For at være med til at gøre det danske sundhedsvæsen endnu bedre.
Og i disse uger er alle enige om, at Danmark næppe kunne have en bedre styrmand i corona-krisen.