Ask Rostrup: TV-Avisens politiske sprællemand
Ask Rostrup er ud af en skuespillerslægt. Men DR1's politiske redaktør har fundet en anden vej til rampelyset, hvor han med stor lyst og engagement har opholdt sig under hele valgkampen. Det kulminererede i torsdags, da han skulle udlægge valgresultatet for danskerne.
At han har et veludviklet optræde-gen kan ingen være i tvivl om, når man har set ham fægte med armene foran sit "Askometer", alt imens han forklarer valgets gang for de sagesløse seere. DR1's politiske redaktør kan åbenlyst lide at være på. Sikkert fordi han har masser af skuespillerblod i årerne.
Hans far, Hans Rostrup, var i en årrække formand for Dansk Skuespillerforbund, hans farmor, Blanche Funch, var også en kendt skuespiller ligesom oldeforældrene, Ellen Rovsing og Egill Rostrup.
Ask Rostrup og foldeudpigen
Men scenen fængede aldrig hos unge Ask. Han ville være journalist, og lysten blev ikke ligefrem mindre efter et praktik-
ophold i 8. klasse på mandebladet Ugens Rapport.
- Det ville nok ikke være gået efter nutidens standard at sende en 15-årig dreng derhen. Jeg husker mit første redaktionsmøde, hvor Kurt Thyboe sad for bordenden med skjorten knappet op til navlen og med et kæmpestort guldkrucifiks om halsen. Men folk var simpelt hen så søde, og det var stort, da jeg kunne skaffe bladet med til optagelserne af den danske film "Attentat", fordi min far havde en birolle. Det står også klart i min erindring, at jeg var med til et fotoshoot med en foldeudpige i en lejlighed i Valby. Det indbefattede noget med et badekar og en håndbruser, ler Ask Rostrup, 45 år.
Han bor i Espergærde med sin sygeplejerske-kone og tre børn. En pige på 19 år og to drenge på 17 og 11 år. Han holder af at løbe lange morgenture. Han er filmnørd og køber udenlandske filmmagasiner. Hans forældre tapetserede barndomshjemmet med billedkunst, og han og familien er hyppige gæster på det nærliggende Louisiana. Men først og fremmest er han vild med sit arbejde.
Det sjoveste nogensinde
Ask Rostrup debuterede i 2007 med rystende ben på skærmen i en Deadline 17-udsendelse efter en flot karriere i dagspressen.
- Jeg var simpelt hen så nervøs. Et minut inde i programmet begyndte mine ben at ryste helt ukontrollabelt. Jeg havde ikke oplevet noget lignende siden en naturfagseksamen i 2. g. Bagefter tænkte jeg: Enten går det slet ikke med mig og TV, eller også bliver det her det sjoveste nogensinde. Det blev heldigvis det sidste, fortæller Ask Rostrup, der kom fra en stilling som chefredaktør på gratisavisen MetroXpress.
Han havde allerede sagt op på MetroXpress, inden han fik tilbuddet fra DR, og han tøvede længe.
- Jeg var betænkelig, og det lyder måske lidt hovski-snovski, men jeg syntes, at TV var et overfladisk medie. Jeg var avismand med hud og hår og elsker at skrive. Det gør jeg stadigvæk og kan godt savne det. Men TV er jo det ultimativt gennemslagskraftige medie, hvor det handler om at koncentrere sin journalistik helt ned til det centrale. Og jeg er ekstremt glad for DR. Jeg har aldrig været et sted med så mange dygtige og søde mennesker. Der er bare så megen kompetence og hjælpsomhed til stede herude, siger han.