Fra trange kår til luksusliv: 9 ting du ikke vidste om Simon Spies
Under mottoet “Spies, rejs og vær glad” sendte Simon Spies danskerne på charterrejser i flere årtier.
Men han var mere end den typiske forretningsmand. Han både fascinerede og forargede med sit luksusliv, og han blev landskendt som den excentriske og finurlige rejsekonge.
I øjeblikket kan man se DR-dokumentaren “Spies og morgenbolledamerne”, der retter et kritisk og nuanceret blik på Simon Spies og hans forhold til purunge piger.
I den forbindelse dykker vi ned i, hvem Simon Spies var. Her er 9 ting, du måske ikke vidste om ham:
1. Simon Spies blev født i 1921 i Helsingør. Hans fulde navn var Simon Ove Christian Ogilve Spies.
2. Simon Spies’ mor, Emma Spies, var kontorassistent, mens hans far var kunstmaler. Hans far, Johan Spies, var i flere perioder indlagt på et såkaldt sindssygehospital. Og da forældrene til sidst blev skilt, voksede Simon Spies op under trange kår med sin mor, der efter sigende var meget dominerende.
3. Inden han etablerede Spies Rejser, ernærede Simon Spies sig blandt andet som bogholder og i sin studietid som fabrikant af ferietabletter. Ligesom han under krigen havde et cykeltaxafirma. I 1956 indrykkede han så sin første annonce for sit nyt rejseselskab, der til at begynde med blev drevet fra Simon Spies’ fætters lejlighed på Gammel Kongevej.
4. I forbindelse med et ophold i Østrig, meldte Simon Spies sig inde i det danske nazistparti DNSAP 1942. Om medlemskabet var et udtryk for hans holdninger, eller om det var opportunisme er ikke blevet fastslået. Simon Spies deltog dog ikke i partiets aktiviteter.
5. I 1951 bestod Simon Spies kandidateksamener i både statskundskab og psykologi ved Københavns Universitet.
6. I 1967 forsøgte Simon Spies sig som skønlitterær forfatter med romanen “Fordelen ved at have to koner”.
7. Simon Spies blev gift fire gange. Hans sidste ægteskab var med dengang 20-årige Janni Brodersen, senere Janni Spies. De blev gift i 1983, og knap 11 måneder efter brylluppet blev Janni Spies enke.
8. Trods fire ægteskaber fik Simon Spies ingen børn. Som ung blev Simon Spies ramt af fåresyge, og det endte med at gøre ham steril.
9. Simon Spies døde af en leversygdom den 16. april 1984 i en alder af 62 år.
DRs nye dokumentarserie “Simon Spies og morgenbolledamerne” dykker nærmere ned i Simon Spies’ liv og hans forhold til de unge piger, de såkaldte ’morgenbolledamer’, som var ansat i Spies Rejser.
Blandt andet bliver det beskrevet, hvordan pigerne skulle stå seksuelt til rådighed for Simon Spies og risikerede at blive afskediget eller frosset ud, hvis de nægtede at have sex med ham.
Dermed stiller dokumentaren spørgsmålet om Simon Spies var mere end en excentrisk forretningsmand, og hvilke omkostninger hans livsstil havde for pigerne.
Dokumentarserien består af tre afsnit, der sendes fra den mandag den 22. august.
Hele serien kan også streames på DRTV.