27. apr. 2023
Af Luise Marie Bekker

Ser du også Sygeplejersken på Netflix? Her er den rigtige historie om sygehusdrabene

"Sygeplejersken".
"Sygeplejersken".
Foto: Netflix
OBS: Der er spoilers i følgende artikel om "Sygeplejersken".

I 2017 blev sygeplejersken Christina Aistrup Hansen idømt 12 års fængsel i Landsretten for drabsforsøg på fire patienter.

Nu kan man se historien udfolde sig i Netflix-serien "Sygeplejersken", der har premiere torsdag d. 27. april, og som strækker sig over fire afsnit.

Den har Fanny Louise Bernth i hovedrollen som Pernille Kurzmann, der begynder at mistænke sin kollega for at gøre patienter ondt.

Josephine Park spiller rollen som Christina Aistrup Hansen.

Serien er baseret på bogen af samme navn skrevet af journalist Kristian Corfixen.

En spektakulær sag

Kristian Corfixen har undersøgt 3000 dokumenter fra obduktionserklæringer, politirapporter, mailkorrespondancer og lignende, og han har interviewet over 60 personer til sin bog, inklusiv Christina.

– Det der gjorde sagen spektakulær var, at da politiet først rykkede ud på Nykøbing Falster Sygehus, fandt de ud af, at mange af hendes kolleger i flere år havde mistænkt Christina Aistrup Hansen for igennem flere år at have gjort patienterne ondt. Det var altså et langt tidsspænd – det kunne have været en gerningsmand, der havde gebærdet sig i flere år … sagde Kristian Corfixen i podcasten "Aftenklubben" i 2019.

Der døde mange patienter på hendes vagter, og sygeplejerskerne begyndte at kalde det en "Christina-vagt", når man havde haft mange dødsfald på en vagt.

Med tiden fandt flere det mistænksomt.

Den skæbnesvangre nat

D. 28. februar 2015 havde Christina og Pernille sammen den skæbnesvangre nattevagt, hvor tre patienter døde under mistænkelige forhold.

En af de andre sygeplejersker fortalte efterfølgende i retten, at Christina forud for vagten skulle have forudsagt, at tre af patienterne ville være døde inden klokken 23.00 – og hun fik ret.

Heldigvis mistænkte Pernille Christina for at slå patienter ihjel, og det fortalte hun sin kæreste, overlægen Niels.

Denne nat ville hun bevidst holde øje med Christina.

I løbet af natten så hun ifølge bogen "Sygeplejersken" sin kollega stå bøjet over en patient med to store sprøjter i hænderne, og efterfølgende fik patienten hjertestop.

"Sygeplejersken".
"Sygeplejersken".
Foto: Netflix

Pernille og Niels ringede efter den nattevagt til politiet.

Store doser af steroid og morfin blev fundet i blodet på flere patienter.

Der døde dobbelt så mange

Under retssagen blev det fremlagt, at der under Christinas vagter i 2011 og 2012 døde over dobbelt så mange patienter, end der gjorde på andres vagter …

Derudover kommer mistanken om de patienter, der kunne være blevet forgiftet, men reddet på målstregen.

Motivet mentes nemlig ikke at være patienternes død, men at Christina Aistrup Hansens motiv var at bevise sin kunnen samt en jagt på drama og spænding.

Mange af de interviewede til bogen beskrev hende da også som en dygtig sygeplejerske.

I en retspsykiatrisk personlighedsundersøgelse blev det fastlagt, at Christina Hansen lider af en histrionisk personlighedsforstyrrelse.

Når man lider af en histrionisk personlighedsforstyrrelse – det, der tidligere blev kaldt en hysterisk neurose" – har man en gennemgribende trang til at være i centrum for dramatiske hændelser.

Første gang i Danmarkshistorien

Til at begynde med blev Christina Aistrup Hansen idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg, men landsretten omstødte senere dommen til 12 års fængsel.

Det blev nemlig ikke fundet tilstrækkeligt bevist, at de fire syge patienter døde af sygeplejerskens overdoseringer og ikke deres sygdomme.

Det er første gang i Danmarkshistorien, at vi så en sag af denne karakter.

Christina Aistrup Hansen kunne søge om prøveløsladelse i marts 2023.

Det er altså ikke sikkert, at hun sidder i fængsel længere.

Læs mere om: