Deltagerne fra Først til verdens ende: Sådan var det at rejse gennem Ukraine
I lang tid har man måttet væbne sig med tålmodighed, hvis man er typen, der godt kan lide at rejse.
Coronakrisen har i den grad gjort det svært at komme ud at opleve verden, men nu er tiden heldigvis en anden. Det kan man også se på TV 2 hver uge, hvor man kan følge fem hold rejselystne danskeres eventyr i ”Først til verdens ende”.
Et helt andet land
Programmet er optaget i efteråret, og deltagerne har gennem mange uger rejst rundt til nogle af Europas yderpunkter uden brug af fly og internet.
Men selv om det igen er muligt at rejse ud, er der sket meget i Europa, siden optagelserne fandt sted.
Som man kan se i programmet, der bliver sendt mandag aften, kommer deltagerne til Ukraine. Et enormt land med masser af flotte bygninger, men som bekendt er landet i dag i en fuldstændig anden situation, end da deltagerne besøgte det. Rusland har invaderet Ukraine, og millioner af mennesker er på flugt.
Fascineret af Kyiv
Derfor er det også helt specielt for deltagerne fra ”Først til verdens ende” at tænke tilbage på deres besøg i landet for få måneder siden.
- Det er så frygteligt. Jeg har næsten ikke ord til at beskrive det, fortæller Marianne Mortensen.
- Havde der ikke været krig, og nogle havde spurgt, hvilke af de steder vi besøgte på turen, som de skulle opleve, så havde jeg nok nævnt Kyiv som det første, siger Lars Mortensen om Ukraines hovedstad.
Det gør ondt at tænke på
Under rejsen mødte han og hustruen mange mennesker, og de har fortsat kontakt til flere af dem – blandt andre Olga, der kommer fra Ukraine.
- Vi har skrevet til hende, at hvis hun havde brug for hjælp, kunne hun komme og bo her hos os, fortæller Marianne.
Michael Mallin, der medvirker i tv-programmet med sin tvillingebror René, synes også, det er svært at tænke på, hvad der er sket i Ukraine, siden han og broren besøgte landet.
- Vi synes, det er sindssygt hårdt at tænke på at der er krig i landet nu, vi har for kort tid siden rendt rundt i Kyivs gader og andre dele af Ukraine. Kyiv er jo en moderne by som København, så at forestille sig, at folk forlader deres lejligheder og så videre … Det gør sgu ondt at tænke på, at man kan blive udsat for det, fortæller Michael.
En klump i halsen
Jasmin, der var på eventyr med sin lillesøster, har også tænkt meget på, hvad der er sket i Ukraine, siden de forlod landet i efteråret.
- Byen var vanvittig flot, så da vi hørte om alt det, der sker dernede nu, skrev vi også med de andre. Man fik en klump i halsen, fordi det er så vanvittigt, og det er en meget stor kontrast til det, vi oplevede dernede. Mange af os havde ikke et forhold til Ukraine, inden vi skulle derned, og man vidste måske ikke engang, at Kyiv var hovedstaden. Men i dag ved alle, hvad Ukraine og Kyiv er. Det er helt urealistisk at tænke på, at man lige har været der, og så på alt det der foregår nu. Det er jo ikke så langt fra Danmark, så det kommer tæt på, fortæller Jasmin.