Karen Thisted og Suzanne Bjerrehuus tæt på sexhandel
Det har været en blandet oplevelse at lave TV om prostitutionsmiljøet, men bedstemødrene Suzanne Bjerrehuus og Karen Thisted er gået til opgaven med stor entusiasme.
- Fordi Suzanne er liberal, mener hun, prostitution skal være legalt, mens jeg mener, at den eneste måde, man kan komme den frygtelige handel til livs, er ved at kriminalisere den, siger Karen Thisted og har på et splitsekund sat endnu en af mange diskussioner i gang mellem hende og veninden Suzanne Bjerrehuus.
Vi møder dem på Halmtorvet på Vesterbro i København. Tæt på det prostitutionsmiljø de gennem de sidste måneder har fået et indgående kendskab til gennem den programrække, de netop er ved at afslutte, og som blev sendt på TV 2 første gang i torsdags. De to veninder, kolleger, debattører og klummeskribenter kan gennem syv programmer opleves som prostituerede, som telefondamer på et bordel, som tilskuere til seksuelle akter, og de har været helt tæt på narkoprostitution og slaveri.
Vil ikke umyndiggøre kvinder
Det har været sjovt, skræmmende og grænseoverskridende for de to bedstemødre, der undervejs har diskuteret højlydt, fordi de ganske enkelt er helt uenige om, hvorvidt prostitution skal forbydes eller ej.
- Jeg, som har arbejdet i Folketinget i tre år, er helt uenig med Karen i, at man bare stikker en lov ud, der forbyder noget, og så tror man, problemet er løst. Der er så mange forskellige kvinder i den her branche, og jeg mener, man skal hjælpe dem, der gerne vil ud af det. Men der er også mange med tre børn og et velfungerende liv, der på denne måde kan forsørge sig selv. De ville ikke fungere med et job på en tankstation eller i et supermarked. Vi har mødt smukke kvinder med høje uddannelser, der er kloge nok til selv at forvalte deres liv. De skal have selvbestemmelse. Jeg vil ikke være med til, at vi umyndiggør kvinderne og kriminaliserer mændene ... Ih, hvor du sveder, Karen. Er det overgangsalderen, afbryder Suzanne sig selv og finder en serviet, hun kan duppe venindens pande med.
- Overgangsalderen? Da vel ikke igen, griner Karen, der lige er kommet fra Aalborg og har haft travlt med at nå frem.
Vi er meget uenige
- Sådan er Suzanne, forklarer hun inde bag servietten. Når vi filmede, skulle hun også lige stoppe det hele, fordi noget tøj eller hår skulle sidde ordentligt. I det hele taget gik hun meget op i hele produktionen, og når vi endelig havde fat i en prostitueret, der ville sige noget, ville Suzanne lige pudre hende og fik stoppet hele produktionen flere gange af den grund. Hun var også næsten ved at tale nogle fra at være med, hvis de var det mindste i tvivl, om de ville.
- Jamen, der har jeg altså min moral. De er jo narkomaner. Herregud. De skal da også kunne holde det ud, når de ser programmet. Og jeg har altså ikke skræmt nogen væk, siger Suzanne.
Bryder sammen og græder
- Suzanne har taget det meget alvorligt, alt det, vi har set. Og samtidig har hun også været positiv over for det. Og selv om det ikke alt sammen har været slemt, har jeg altså virkelig svært ved at se det gode i det. Det er sjovt, at vi har været venner, siden vi var helt unge, og så kan vi alligevel have så forskellige opfattelser af tingene. Det, Suzanne ser som et luksus-bordel, er for mig bare et grimt parcelhus i Rødovre over for en benzintank, hvor der står billig parfume fra Netto på toilet-hylden.
Suzanne: - Der var da pænt og rent, og der var store lækre senge med gode madrasser og bløde tæpper ...
Karen: - Suzanne kan efter en dags optagelser, hvor jeg har haft det forfærdeligt og nærmest haft kvalme af det, vi har oplevet, sige, "Iiih Karen, hvor har det været en dejlig dag".
Suzanne: - Men jeg er samtidig den af os, der er mest følsom. Hvis jeg ser folk lide, bryder jeg sammen og græder. Jeg synes, det er så slemt at se, hvordan de narkoprostituerede har det. De skal have nogle tilbud, der kan hjælpe dem ud af det.