Den kongelige familie samlet på ét sted: Hvordan tør de?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
I anledning af dronning Margrethes fødselsdag var hele familien, 13 personer i alt, samlet på en og samme balkon. Hvordan tør de det, når man tænker på, hvor ofte man læser om sammenstyrtede altaner? Majestæten og kronprinsen flyver f.eks. ikke i samme fly, og her kunne hele den kongelige familie i værste fald være blevet udslettet. Eller har den problematik aldrig været drøftet i kongehuset?
Venlig hilsen
Lone Christensen
Kære Lone Christensen
Der bliver passet godt på majestæten og hendes familie. Det gælder, som du selv bemærker, når de rejser, men også i alle andre sammenhænge. Jeg er sikker på, at Slots- og Kulturstyrelsen, der står for den udvendige vedligeholdelse af Amalienborg og de øvrige ejendomme under civillisteloven, sørger for, at også balkonerne er sikre. Nu er ingen af balkonerne på Amalienborg, heller ikke den på Christian IX’s Palæ, fritsvævende. De er så at sige integreret i palæerne og således understøttet af både murværk og fundament. Rækværkerne er lavet af smedejern, så majestæten og hendes familie kan være trygge. De kongelige palæer bliver i øvrigt renoveret løbende – både indvendigt og udvendigt. Som mange vil vide, gennemfører Slots- og Kulturstyrelsen aktuelt og frem til slutningen af 2027 en udskiftning af tagene på Christian VII’s Palæ og Christian VIII’s Palæ. Tidligere har også Frederik VIII’s Palæ og Christian IX’s Palæ fået nyt tag. I årene 1993-96 gennemgik Christian VII’s Palæ en indvendig hovedrestaurering, ligesom Frederik VIII's Palæ var genstand for en gennemgribende indvendig og udvendig restaurering i årene 2004-10. I det daglige er det palæforvalteren på Amalienborg, der er bindeled mellem majestæten og Slots- og Kulturstyrelsen. Palæforvalteren er også slotsforvalter på Christiansborg Slot.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".