Derfor er Genforenings-dagen så speciel
Det bliver historisk, og ikke et øje vil være tørt i Sønderjylland, når dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian søndag morgen kl.10 kører i karet over den gamle grænse ved Frederikshøj.
Præcis dér, hvor dronningens farfar, kong Christian X for 101 år siden, red gennem jublende folkemængder for at markere, at Sønderjylland igen var dansk.
Sidste sommer var det nemlig 100 år siden Genforeningen fandt sted. Et resultat af en folkafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig stemte sig ”hjem” til Danmark, efter at have været under tysk styre i 56 år.
Tre uger efter selv overdragelsen af Sønderjylland 15.juni 1920, tog Christian 10. og familien på rundrejse i Sønderjylland, og det er dén episke begivenhed, man i anledning af 100 året, nu forsøger at genskabe, dog med et års corona-forsinkelse.
Vigtigt symbol
For det er en begivenhed, som den dag i dag er et vigtig symbol på, at man kan leve i grænseområdet, side om side, på fredsommelig vis.
Derfor er det også helt specielt for den kongelige familie, for dronningen far, kronprins Frederik, senere Kong Frederik 9., red bag sin far, sammen med sin bror prins Knud. Så det historiske perspektiv på dagen, kan ikke blive flottere.
Så når dronningen med kronprins Frederik og hans søn, engang kommende konge, kører over grænsen samme sted, som deres farfar, oldefar og tipoldefar, gjorde, skrives der endnu et vigtigt kapital i historiebøgerne.