Dronning Margrethes hemmelige festmiddag: Her kan du opleve det hele selv
Det danske kongehus kunne i weekenden dele en række dejlige, nye billeder af dronning Margrethe, der var taget i forbindelse med, at majestæten har slået en helt særlig rekord.
I midten af juli er dronning Margrethe den længst siddende, regerende monark i danmarkshistorien.
”Det har hidtil været Christian 4., som var knap 11 år, da han ved sin fars død i 1588 var udvalgt til at blive konge. Da han endnu ikke var myndig, blev der imidlertid indsat en formynderregering, som de kommende år varetog landets ledelse. Først i august 1596 blev Christian 4. indsat som konge. Christian 4. regerede herefter frem til sin død i februar 1648 – det vil sige i cirka 51 år og seks måneder,” skriver det danske kongehus bl.a. om nyheden.
Fra midten af juli har dronning Margrethe været Danmarks monark i over 51 år og seks måneder, og hun slog derfor Christian 4.s rekord.
Oplev selv den smukke feststemning
Den fornemme rekord markerede dronning Margrethe med en privat middag på Koldinghus, hvor Riddersalen var pyntet op med arvestykker og blomster.
Selvom middagen var privat, er der en god nyhed til de nysgerrige, det er nemlig muligt selv at opleve det fuldt opdækkede bord fra den private middag, skriver Koldinghus på deres hjemmeside.
Hele det lange bord er blevet puttet ind i en montre, hvorfra det er muligt at inspicere den flotte borddækning.
Koldinghus skriver:
”Dronningens private middag på Koldinghus lørdag 15. juli var dermed en markering af denne begivenhed. Middagen blev holdt i Riddersalen, der blev opført af Christian 4. i forbindelse med byggeriet af Koldinghus’ markante Kæmpetårn efter sin kroning i 1596. Under tårnet opførte han Riddersalen, der med sine 57 meter blev Nordeuropas næst længste.
Dronningens private middagsbord var blandt andet dekoreret med et helt særligt korpussølv. Nemlig det 190 kg tunge såkaldte godsejerplateau, som var en guldbryllupsgave fra danske godsejere til Christian 9. og Dronning Louise i 1892. Sættet består af to kandelabere, sideplateauer og et imponerende midterplateau. Det gengiver myten om sagnkongen Skjold, der ifølge overleveringen kom sejlende til Danmark som spæd og blev stamfar til den danske kongeslægt. Godsejerplateauet er tegnet af Arnold Krog og udført hos hofjuveler A. Michelsen, og det er blevet hentet frem specielt til denne helt særlige lejlighed.”
Det er muligt at opleve det flotte og unikke festbord fra 16.-30. juli i Riddersalen på Koldinghus.