Ekspert blev rystet over kongehusets udmelding: Men så nærlæste hun den og hæftede sig ved én ting
Der er fortsat flere ubesvarede spørgsmål, efter dronning Margrethe i sin nytårstale valgte at annoncere sin abdikation. Men ét af dem blev besvaret onsdag.
Til Berlingske afslører kongehuset det eksakte tidspunkt for, hvor kronprins Frederik fik beskeden om, at hans liv nu ville ændre sig – at han skulle være konge. Og svaret forundrede mange.
– Jeg kan bekræfte, at dronning Margrethe informerede både kronprinsen og prins Joachim om beslutningen den 28. december, udtalte kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til Berlingske.
Udmeldingen vækker forbløffelse og hos nogen forargelse – for fik kronprins Frederik først den livsændrende besked tre dage før, dronningen meldte det ud til hele landet?
Det var også en udtalelse, der kom bag på BILLED-BLADETs kongehusekspert Marianne Singer:
– Min umiddelbare reaktion var, at jeg blev rystet. Det er med ekstrem kort varsel at give en så livsændrende besked.
– Men når jeg så nærlæser kongehusets udtalelse, kan det være, kronprinsen var bedre forberedt, end det vi først læser ind i det, siger Marianne Singer.
Kongehusets udmelding giver anledningen til yderligere spørgsmål, der bliver diskuteret i flere danske medier – er det tegn på mistillid, at dronningen ikke har indviet sin søn i sine planer tidligere? Eller har majestæten reelt set først taget beslutningen om sin abdikation tre dage, inden hun meddelte resten af landet det?
Men kongehusekspert Marianne Singer hæfter sig ved formuleringen ”informerede både kronprinsen og prins Joachim om beslutningen” – her med fokus på ’beslutningen’ og altså ikke overordnet ’tronskifte’ og ’abdikation’.
Ifølge Marianne Singer skabet det et rum for, at dronningen kan have diskuteret sine tanker og idéen om at abdicere med sine sønner, men først har givet dem besked om den endegyldige beslutning den 28. december.
Det er kommunikationsekspert William Atak enig i. Men han har også sine betænkeligheder ved formuleringen:
– Jeg kan sagtens se fortolkningen i, at det er den endelige beslutning, som kronprinsen har fået besked om. Og mit korte svar er, at der er noget smart i at formulere det sådan. På den anden side gavner det slet ikke kongehuset, fortæller han og uddyber:
– Der vil stadig mangle en forklaring på, om dronning Margrethe har drøftet sin abdikation med sine sønner. Så det er et svar, der skaber yderligere spekulationer, og det har kongehuset ikke brug for.
Tronskiftet er en historisk begivenhed, der ikke skal omgærdes af uro og mystik. William Atak mener i stedet, at kongehuset skulle have meldt klart ud:
– Kongehuset burde have været tydeligere og skarpere i deres kommunikation. Det er kommunikationsafdelingens opgave ikke at skabe misforståelser og tvivlsspørgsmål, der kan bygges flere historier på. Og med denne udmelding lukker og slukker de ikke for den.
Ifølge kommunikationseksperten er det vigtigt for tillid mellem kongehus og samfund – en tillid, som dronning Margrethe har formået at skabe og bevare i sine år som både kompetent og folkekær regent.
Hvorvidt dronningen har drøftet tronskiftet med sine sønner, inden hun traf beslutningen, står hen i det uvisse.
BILLED-BLADET har forsøgt at få en kommentar fra kongehuset. De ønsker ikke at kommentere på, hvorvidt der har været drøftelser mellem dronning Margrethe og kronprins Frederik. Ej heller om kronprinsesse Mary er blevet delagtiggjort.