12. feb. 2023
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvorfor er det blevet dronning Margrethes smykkesæt?

Dronning Margrethe. 
Dronning Margrethe.
Foto: Jesper Sunesen
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Jeg har tænkt lidt over, at det perlesmykkesæt, som majestæten bar til nytårstaflet, oprindeligt var fremstillet til prinsesse Louise af Nederlandene. Hvordan ender det hos dronning Margrethe? Undskyld spørgsmålet, men var der ingen tættere på prinsesse Louise, der kunne arve det?
Venlig hilsen
Anni Lenora Heidemann Vedholm

Kære Anni Lenora Heidemann Vedholm
Det smukke, kostbare og historiske perlepoire-sæt er et af dronningens foretrukne. Hun anvender det ved store officielle begivenheder i kongehuset samt i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke må medbringes. Smykkesættet, der ikke er skabt som, men som i dag betragtes som en helhed, består af et diadem, en halskæde, øreringe samt en stor og en lille broche med brillanter. ”Diademet består af 18 pæreformede perler, der hænger fra diamantsmykkede arkader. Alt på diademet er fæstnet på en diamantsmykket ring”. Det kan, som du skriver, føres tilbage til prinsesse Louise af Nederlandene, der var datter af Friedrich Wilhelm 3. af Preussen. Hun var mormor til prinsesse Louise af Sverige og Norge, som blev Danmarks dronning via sit ægteskab med Frederik 8. Hun havde arvet diademet fra sin mor og mormor og bragte det med til Danmark, da hun gifrtede sig med kronprinsen i 1869. Halskæden fik hun til sit bryllup. Herefter gik kostbarhederne i arv i den danske kongeslægt – fra 1910 via Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis. Dronning Margrethe har som den eneste brugsret over smykkesættet.
Venligst
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: