Dronning Margrethe afholder årets anden nytårskur i dag – sådan foregår det
Den 1. januar gik det løs med årets første nytårskur, og den 3. januar er det så blevet tid til nummer to.
Ifølge kongehusets hjemmeside starter den første af dagens to kure i Christian VII’s Palæ på Amalienborg, hvor dronning Margrethe modtager højesteretsdommere, Den Kongelige Livgardes samt Garderhusarregimentets officerer klokken 9.50.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er til stede ved denne kur, ligesom de også er det til dagens næste program – modtagelsen af det diplomatiske korps, det vil sige ambassadørerne, på Christiansborg Slot klokken 11.30.
Ambassadører eller chargé d'affaires
Mange af de ambassadører, der arbejder i Danmark, tager hjem til deres eget land til jul. Og egentlig kunne de nok holde en god, lang juleferie, men langt de fleste vender tilbage til Danmark lige efter nytår, for de ved, at dronningen inviterer til nytårskur på Christiansborg Slot i begyndelsen af januar.
Alle lande bliver bedt om at sende deres fornemste repræsentant til kuren, og langt de fleste af gæsterne er ambassadører. Nogle lande har dog ikke en ambassadør, men en såkaldt chargé d’affaires som deres lands øverste repræsentant i Danmark, og så er det naturligvis ham eller hende, der kommer.
Det er hvert år et farverigt skue, for mange ambassadører eller deres ægtefæller kommer i nationaldragt. Det ser flot ud og vidner om en stolthed over deres lands traditioner. Stemningen er da også munter, og alle har nogle dejlige timer sammen med de kongelige.
Champagne og canapeer
Der er tre kongelige med til nytårskuren på Christiansborg. I spidsen står dronning Margrethe og desuden deltager kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Diplomaterne hilser først på dronningen og så på kronprins Frederik og til sidst på kronprinsesse Mary.
De kongelige kan ikke nå at sige ret meget til de over 100 diplomater med ægtefæller, de skal hilse på. Dronningen siger som regel blot ”tak”, når hun ønskes godt nytår. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skifter mellem dansk og engelsk.
Diplomaternes nytårskur begynder med, at den diplomat, der har været længst tid i Danmark, holder tale. Den person hedder en doyen, eller – hvis det er en kvinde – doyenne.
Diplomaten ønsker den kongelige familie godt nytår og taler lidt om de største begivenheder i året, der er gået. Derefter takker dronning Margrethe.
Når den formelle del af nytårskuren er forbi, inviterer dronningen på champagne i de tilstødende lokaler. Der er vand og juice til de, der ikke drikker alkohol. Samtidig serveres små canapeer, som alle er glade for. For klokken er efterhånden blevet mange, og de fleste er småsultne.