STORT INTERVIEW Kronprinsesse Mary: Jeg har mødt mange engle
Kronprinsesse Mary talte umiddelbart før afrejsen fra Etiopien med BILLED-BLADETs udsendte Ulrik Ulriksen om et par af de oplevelser, der gjorde indtryk på hende i løbet af hendes tre dage i felten i landet på Afrikas Horn.
Især vilkårene for helt unge og socialt svagt stillede kvinder optog kronprinsessen. Og så var det en stor oplevelse for Mary at møde et par engle i Etiopien.
Interviewet med kronprinsessen fandt sted på hendes hotel, kort efter at hun havde besøgt læger og patienter på Hamlin Fistula Hospital i hovedstaden Addis Ababa. Et enestående sted grundlagt af den australske dr. Catherine Hamlin i 1975. Under en rundvisning på en af de store hospitalsstuer talte Mary længe med en ung omskåret kvinde, som havde oplevet alvorlige komplikationer i forbindelse med en lang og livstruende fødsel.
Hun er heldigvis i de bedste hænder
Hvordan var det at møde denne kvinde?
Kronprinsesse Mary:
– Det lyder måske mærkeligt, men denne pige var faktisk en af de heldige. Hun har fået behandling. Faktisk verdens førende behandling af den form for problem. Men pigens historie er barsk med en langstrakt fødsel over fem dage.
- Hun kunne ikke få hjælp på den første klinik, hun henvendte sig til og måtte så videre med offentlig transport i seks timer til en ny klinik. Det er så ufatteligt barskt, og så endte hun med at få en fistula i forbindelse med fødslen.
- En meget svær lidelse, som i værste fald kunne ødelægge hendes helbred for altid og måske få hende til at begå selvmord, fordi sygdommens følger ville betyde total isolation fra familie og samfund.
- Men hun blev altså opereret, og nu ser alt ganske positivt ud for hende. Hun er ung, så hun kan blive gravid og få børn igen, hvis hun ønsker det. Hun er heldigvis i de bedste hænder på hospitalet i Addis Ababa.
Fødsler gøres komplicerede pga. omskæring
Hvilken forbindelse er der mellem det store problem med omskæring af piger i visse dele af Etiopien, og så den fistula-underlivslidelse, som kvinder bliver opereret for på Hamlin Hospitalet?
Kronprinsesse Mary:
– Fødsler gøres komplicerede, når de fødende har været gennem de to mest omfattende slags omskæring – de såkaldte type 2- og type 3-omskæringer, som er meget ekstreme indgreb på pigen. Kvinder, som er omskåret på de ekstreme måder, har meget svært ved at få deres barn ud under selve fødslen. Jeg ved ikke, hvilken type omskæring den unge kvinde, jeg talte med, havde gennemgået, men hun havde haft problemer alene på grund af, at fødslen varede fem dage, og at hun i de første dage ikke fik ordentlig hjælp.
- 10 procent af alle fødsler på verdensplan kræver intervention, og denne kvindes var i høj grad en af de fødende, som krævede omfattende hjælp hurtigt. Hun fik det først efter flere dage.
LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary imponeret af teenagepiger i Etiopien
Omskæring er en ekstrem overtrædelse af menneskerettigheder
Hvorfor ønsker De så brændende at gøre noget ved problemet med omskæring af piger langt væk fra den vestlige del af verden, langt væk fra Danmark?
Kronprinsesse Mary:
– Omskæring er i bund og grund en af de mest ekstreme overtrædelser af menneskerettigheder og af pigers ret til at bestemme over deres egen krop, og det er det, jeg har arbejdet med i mange år nu, og at komme til Etiopien og se, hvor udbredt problemet er, har været en stærk oplevelse. Man har læst meget, og man har hørt meget om det, men det at se de omskårede piger og kvinder og høre deres egne historier, høre historierne fra dem, der lider, er noget helt andet.
- Det er en praksis, der skal stoppes, men det kommer til at tage tid, for det er en over tusind år gammel tradition, som er så dybt forankret i deres kultur. Heldigvis er der stærk politisk vilje fra den etiopiske regering til at få udryddet omskæring og børneægteskaber senest i 2025, men det kræver også lokal og regional indsats.
- Det kræver desuden en indsats fra de græsrodsbevægelser, som vi mødte i landsbyen i Afar-regionen, hvor man igennem landsbymøder eller community dialogue oplyser, så de lokale selv kan tage beslutninger om, at de skal stoppe med den forfærdelige tradition.
- Sådan skal det gøres, for vi er nødt til at arbejde med og ikke imod kulturen og traditionen. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan opnå rigtig stærk fremgang.
Det er vigtigt at være tålmodig
Da jeg oplevede Dem til landsbymøde med lokale ledere i den fjerne Afar-region, sagde en disse ledere, at han ikke rigtigt kunne påvise, at der var sket de store ændringer vedrørende omskæringer. Kan De blive en smule utålmodig, når De hører sådan noget fra en mandlig leder i et mandsdomineret samfund, der fra et vestligt synspunkt er så urimeligt?
Kronprinsesse Mary:
– Selvfølgelig kan man være utålmodig, men det er vigtigt at være tålmodig og forstå situationen rigtigt. Hvis vi fordømmer og siger, at det er forkasteligt, og at I skal stoppe nu, så går det galt. Og vi er nødt til at skabe en åben dialog.
- Vi er nødt til at have respekt for deres kultur og traditioner, og vi kan ikke tage udgangspunkt i den måde, vi tænker på. Selvom vi måske ikke 100 procent kan tage udgangspunkt i deres situation, så er det afgørende at forsøge at tage udgangspunkt i og have respekt for etiopierne og deres måde at tænke på.
Der er nogle lyspunkter
Hvordan ser De på processen og på de piger og kvinder, som befinder sig midt i orkanens øje?
Kronprinsesse Mary:
–Det er en proces, der tager tid, men det jeg oplevede med de unge piger i Afambo, som vil bryde de kulturelle normer og kæmpe for deres rettigheder, er rigtigt positivt. De stiller spørgsmål ved omskæring og tidlige ægteskaber.
- Det var også positivt ved mødet i landsbyen i Afambo, at pigen Fatma og hendes mor rejste sig midt i forsamlingen, og så sagde hendes mor højt og tydeligt, at Fatma ikke var omskåret. Pigen og hendes mor var stadig en accepteret del af deres lokale samfund, så der er nogle lyspunkter.
- Det kommer bare til at tage tid, før problemerne er helt løst. Der er mange gode initiativer. Ikke kun på højt politisk plan med lovgivning, men også med græsrodsbevægelser i samarbejde med UNFPA og UNICEF. Men ja, man kan godt være lidt utålmodig. De etiopiske myndigheder, og flere kvinder i lokalsamfundene, mener dog, at man kan udrydde problemerne med omskæring og børneægteskaber indenfor en generation.
- Og man kan se, som med pigerne på skolen i Afambo, at hvis de får oplysning om konsekvenserne af omskæring med smerter og helbredsproblemer gennem hele livet, så er de parate til at stå sammen og ændre på kultur og traditioner til alles bedste.
Jeg har mødt mange engle
De er overalt blevet godt modtaget i Etiopien af mange enestående mennesker, der har viet deres liv til at hjælpe andre. Hvordan har det været?
Kronprinsesse Mary:
– Jeg har mødt mange engle her i landet. En af dem er 91-årige dr. Catherine Hamlin fra Hamlin Fistula Hospital i Addis Ababa. Hendes historie er helt fantastisk. Hun har gjort så meget for kvinder i Etiopien gennem mange år. Det var en stor oplevelse at møde hende i dag og tale med hende.
- Det har i det hele taget været helt fantastisk og spændende alle tre dage i Etiopien - i Tierkedi-flygtningelejren, hvor Dansk Flygtningehjælp arbejder så flot, og også i Afar-regionen med den australske sygeplejerske Valerie Browning, der i mange år har gjort en stor indsats for fødende og omskårede på kvindehospitalet i Mille. Det har været virkelig været en god rejse.