Vækker undren: Måske er prins Gustav og prinsesse Carinas valg et opgør med fortiden?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
Det er med stor undren, at jeg læser om prins Gustavs og prinsesse Carinas lille søns navn, Gustav Albrecht. For var det ikke netop ham, dvs. prins Gustavs farfar, hvis testamente forhindrede parret i at gifte sig, som prinsen nu er opkaldt efter? Det forekommer mig at være et specielt valg af navn – alt taget i betragtning.
Med venlig hilsen
Lise-Lotte M.
Kære Lise-Lotte M.
Det var præcis den tanke, jeg også fik, da jeg hørte om navnet. Med Sayn-Wittgenstein-Berleburg-slægtens historie in mente, er det kun naturligt, at navnene Gustav og Albrecht kom i spil, men at prinsen fik dobbeltnavnet Gustav Albrecht og således er opkaldt efter sin oldefar, prins Gustav Albrecht af Sayn-Wittgenstein-Berleburg, overraskede også mig. For han var, som du nævner, ophavsmanden til det problematiske testamente, der i mange år udfordrede prins Gustav og prinsesse Carina. Jeg ved ikke, hvordan prins Gustav Albrechts eftermæle internt i familien er, men det er nok ikke så sort-hvidt, som eftertiden har gjort det. Prins Gustav nåede ikke at opleve sin farfar, der døde ved østfronten under Anden Verdenskrig. Prins Richard var blot 10 år dengang og kunne naturligvis huske sin far, men hans mor, prinsesse Margareta, levede indtil 2005 og har utvivlsomt holdt sin mands minde i hævd i Berleburg-familien. Men om det forklarer, hvorfor den lille prins har fået sin oldefars navn, ved jeg ikke. En tanke kunne også være, at prins Gustav og prinsesse Carina har valgt netop dette navn for at markere et definitivt opgør med testamentet og den fortid, som det repræsenterede. Det ville være noget af en pointe. Vi får nok en forklaring en dag.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
(artiklen fortsætter under billedet)
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".