Vækker undren: Skal de ikke bukke og neje for kong Frederik og dronning Mary?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
Skal statsledere ikke bukke eller neje for kongelige? Jeg synes ofte, man ser, at udenlandske præsidenter og deres ægtefæller ikke bukker eller nejer for kongelige. Sidst, jeg lagde mærke til det, var i forbindelse med OL, hvor præsident Macron og hustruen tog imod flere europæiske konger og dronninger uden at bukke eller neje. Var det et brud på etiketten?
Med venlig hilsen
Karina
Kære Karina
Som udgangspunkt er normen, at man bukker eller nejer for højere rang eller placering i statshierarkiet, og det vil sige, at de fleste bør bukke og neje for de kongelige, der som udgangspunkt er hævet over det almindelige samfund og rangfølgen, men som har "Sæde og Gang iblant …" monarkens "Betiente og Undersaatter" efter deres (eller ægtefællens) placering i tronfølgen. To statsoverhoveder såsom en konge og præsident (og deres ægtefæller) hilser dog ligeværdigt på hinanden og på den måde, der passer dels til deres relation, dels til deres landes skikke. Princippet om højere rang og placering gælder faktisk også, når kongelige mødes internt i de royale familier – i hvert fald når mødet foregår i offentligheden. I mange år så vi således daværende kronprinsesse Mary neje for sin svigermor, fordi hun i det tilfælde mødte en monark. Reglen gælder også, når kongelige mødes på tværs af landegrænser, hvor f.eks. en dansk prins eller prinsesse i princippet bør bukke eller neje for en britisk konge, men ofte er relationen mellem kongehusene så tæt eller ligefrem familiær, at de kongelige vælger at se bort fra den stive etikette. Øverst ses kong Frederik og dronning Mary ankomme til Elysee-palæet i Paris den 26. juli 2024, hvor de blev modtaget af det franske præsidentpar.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".