Vidste du det? Prins Philips testamente bliver hemmeligholdt i 90 år
Efter britiske prins Philip gik bort i 2021 blev det besluttet, at hans testamente ikke vil blive offentliggjort før om 90 år.
Normalt er testamenter offentligt tilgængelige i Storbritannien. Ifølge britisk lov er det blandt andet for at sikre, at et testamente implementeres korrekt og for at hindre svindel.
Men den lov har ikke altid været gældende for kongelige familiemedlemmer.
Kongelige testamenter
Siden 1910 har den britiske højesteret tilladt, at mere end 30 kongelige medlemmers testamenter ikke er blevet offentliggjort ved deres død men først mange år senere.
Dommerens begrundelsen for at hemmeligholde prins Philips testamente er, at det er nødvendigt at yde regentens og hendes nærmeste familie en særlig beskyttelse for at værne om værdighed og status.
Det er dog en beslutning, der har skabt debat.
Avis appellerer afgørelsen
Især avisen The Guardian har kritiseret beslutningen. De mener, at det er et brud på principperne om åbenhed i retsplejen.
Avisen ønsker at få omstødt beslutningen, så testamentet kan blive offentliggjort allerede nu. Og derfor har The Guardian valgt at appellere afgørelsen, der nu skal behandles i appelretten.
Højesteretsdommeren, der sidste år afgjorde, at prins Philips testamente ikke må offentliggøres, forsvarer dog fortsat sin beslutning.