Kronprins Christian gør ikke det, fire kongelige børn gjorde i weekenden: Her er forklaringen
Folk valfartede til stemmeurnerne rundt omkring i Europa, da der i weekenden skulle stemmes til Europaparlamentsvalget.
I Belgien var fire kongelige børn afsted for første gang.
Kong Philippe og dronning Mathildes fire børn, tronfølgeren prinsesse Elisabeth, 22, prins Gabriel, 20, prins Emmanuel, 18, og prinsesse Eléonore, 16, tog sammen til valgstedet i Laeken, Bruxelles, hvor de ligesom alle mulige andre stod i kø for at kunne afgive deres stemme.
Men hvorfor afgiver det belgiske kongepars børn stemme til valget, når Danmarks kronprins Christian ikke gør?
- Det er simpelthen forskel på kultur og traditioner, fortæller BILLED-BLADETs hofreporter og kongehusekspert Marianne Singer.
- Der er stemmepligt i Belgien modsat i Danmark, så de er jo forpligtede til at stemme. Og det lader til, at det belgiske kongepar vil understrege vigtigheden i netop det. De har valgt, at det skal være helt offentligt, og de sætter dermed positivt fokus på deres (de kongelige børn, red.) deltagelse i valget.
Det er dog kun det belgiske kongepars børn, der stemte til valget. Som regerende kongepar kan man sige nej og ikke følge stemmepligten, fortæller hofreporteren.
Belgiens kong Philippes forældre, det tidligere kongepar kong Albert og dronning Paola, stemte også ved valget.
- I Belgien må man også stemme som 16- eller 17-årig. Det er den unge kongelige generation, de skubber frem på første række, siger Marianne Singer.
Men hvorfor stemmer kronprins Christian så ikke?
- Det er simpelthen noget, de holder sig langt væk fra i den danske kongefamilie. Det skal være så upolitisk et kongehus som muligt.
Historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper har tidligere svaret på spørgsmål om Danmarks kongeliges fravalg af deltagelse ved valg.
(brevkassespørgsmålet og -svaret er fra før tronskiftet i 2024)
Kære kongelige brevkasse
Hvorfor vil medlemmerne af kongefamilien ikke stemme ved danske valg? Er valgret og borgerlig deltagelse ikke vigtigt i ethvert land? Hvorfor ikke sætte et eksempel?
Med venlig hilsen Jayden Henry
Kære Jayden Henry
Enhver dansk statsborger, der opfylder valgreglerne til f.eks. folketinget samt regions- og byråd, har ret til at stemme. Jeg ved af gode grunde ikke, om de kongelige brænder for at gøre brug af deres stemmeret. Jeg kan ikke forestille mig det, for de ved godt, at det ikke er en god idé, selv om vi har hemmelige valg herhjemme. Hvis offentligheden, herunder den kritiske presse, vidste, at f.eks. dronning Margrethe havde stemt til et folketingsvalg, ville hun ikke blive spurgt om andet. Jeg er enig med dig i, at det er vigtigt at stemme. Det bør alle danskere gøre – med de kongelige som den eneste undtagelse. Monarken er som statshoved og ikke mindst nationalt samlingssymbol nødt til at være politisk neural, og det er hendes familie derfor også. Det er en grundlæggende spilleregel i vores konstitutionelle monarki og en forudsætning for den folkelige opbakning til kongehuset. Hvis først dronningen og hendes familie kan kædes sammen med særlige politiske holdninger eller økonomiske og erhvervsmæssige interesser, vil den glidebane, der fører til monarkiets afskaffelse og republikkens indførelse, være påbegyndt.