Derfor er prins Joachim rigsforstander og ikke regent
Fra i dag og to dage frem, er det prins Joachim, som tager sig af "butikken", da hverken dronningen eller kronprinsen er i landet. Prins Joachim har derfor titel af rigsforstander - i modsætning til regent - som er den titel, kronprinsen har i sin mors fravær.
Kronprinsen er i sin egenskab af tronfølger regent, når han vikarierer for sin mor, mens alle andre, der træder i monarkens sted, er rigsforstandere.
Kronprinsen er selvskreven til at være stedfortræder for sin mor, hvis han er disponibel, men hvis han er forhindret i at regere som følge af for eksempel sygdom eller fravær fra riget, kan der indsættes en rigsforstander, der varetager regeringens førelse.
Alle kan indsættes
Og principielt kan andre end medlemmer af kongefamilien indsættes som rigsforstandere.
LÆS MERE: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik holder jul downunder: Australien glæder sig
I loven fra 1871 hedder det sig nemlig, at man kan indsættes som rigsforstander, hvis man er myndig, har dansk indfødsret og er medlem af den evangelisk-lutherske kirke. Desuden siger loven, at en rigsforstander skal have afgivet en skriftlig erklæring om at ville overholde Grundloven.
I det daglige går "afløsertjansen" på skift mellem kronprinsen, prins Joachim og prinsesse Benedikte, som velvilligt træder til fra sin bopæl i Tyskland, når de tre andre i familien er forhindrede.