Glade dage på Radio Mercur
”De lytter til Radio Mercur”. Sådan lød ordene den 2. august 1958 kl. 18, da piratradioen Radio Mercur gik i luften for første gang fra et skib i internationalt farvand i Øresund.
Populær radio
De følgende fire år stod datidens mest populære sangere og musikere i kø for at få lov til at sende deres hits ud til danskerne. Også annoncørere, tekstforfattere og entertainere nød godt af radiostationen, som havde en gruppe dedikerede medarbejdere ansat.
Baseret på virkelige hændelser
De seneste 10 søndage har danskerne kunnet få et indblik i Radio Mercurs historie i TV 2 Charlie-serien ”Mercur”.
Her har man fulgt tre unge mennesker, Jan, Flemming og Anne-Marie, der i 1958 fandt et hul i lovgivningen og etablerede Danmarks første kommercielle radiostation.
Selve fortællingen er ren fiktion, men historien er inspireret af virkelige begivenheder, og flere af karaktererne kan sammenlignes med virkelighedens radiopirater.
Tvunget til at lukke af Folketinget
I 1960 blev Radio Mercur landsdækkende, da den fik endnu et sendeskib, men der blev fra start af set skævt til den kommercielle radio fra både DR og Radiorådet. De følte, at kulturpolitikken blev krænket, selv om ingen lov blev overtrådt. Det ændrede sig dog blot fire år efter, at Radio Mercur havde sendt for første gang.
I 1962 blev Radio Mercur tvunget til at lukke, fordi en lov – den såkaldte Lex Mercur – blev vedtaget i Folketinget. Den betød, at al medvirken til udsendelser af danske statsborgere og danske virksomheder var ulovligt. Ved midnat den 31. juli 1962 sendte Radio Mercur sin sidste lovlige udsendelse og slukkede for senderen.
Jørgen de Mylius blev ansat
Året efter, i 1963, gik DR i luften med deres tredje radiokanal, P3. Her blev en ung Jørgen de Mylius ansat, og snart kunne danskerne igen lytte til populærmusik og hitlisteprogrammer i deres radio.
Søndag den 14. maj kl. 20.50 sender TV 2 Charlie "Mercur - den virkelige historie".