Susse Wold ville være balletdanser
Susse Wold drømte lige fra barnsben om at blive ballet-danser. Det afslørede hun ved premieren på Verdensballens 10-års jubilæumsforestilling, der fandt sted i parken foran Den Kongelige Skydebane Sølyst i Klampenborg.
Faktisk fortæller den populære skuespiller også i Verdensballettens program om sin passion, der begyndte, da Susse som barn sad bag scenen på Pantomimeteatret i Tivoli og fulgte de farvestrålende dansere, der uden ét ord formidlede og betog hende med deres kunnen og kunst.
- Jeg skulle være Columbine. Musikken skulle løfte mig ud af mig selv og gøre mig vægtløs - lykkelig. Lysten til at udtrykke alt med kroppen uden at sige et eneste ord var noget, jeg var betaget af.
Ballet kan forståes af alle
Betagelsen og kærligheden til ballet har Susse Wold stadig, omend det gik anderledes.
- Ballettens sprog kan forståes af alle, så hvis bare hele verden kunne danse, ville alt nok se anderledes ud, siger Susse og fortæller, at hun har haft nogle af sine allerstørste kunstneriske oplevelser via balletten og tidligere ofte så ballet på Det Kongelige Teater.
- Engang havde man en skuespillerinde-loge, hvor vi kunne sidde, når vi ikke selv arbejdede eller havde pause. Så jeg var tit og ofte deroppe og har derfor set nogle af de bedste operaer og balletter, mindes Susse Wold, der også er fast gæst ved Verdensballetten, som hun synes er et fantastisk initiativ, fordi det når bredt ud og rammer mange, som måske elllers ikke villle opleve balletten og de operaer, som også hører til den nu 10-år gamle tradition.
En tradition, som operasanger Jens-Christian Wandt og solodanser Johan Kobborg fik ideen til og første gang gjorde muligt i klitterne foran Den Tilsanede Kirke i Skagen - foran et noget måbende og forbeholdent publikum, der dog hurtigt overgav sig. I en sådan grad, at Verdensballetten nu kan ses fem steder i år; Sølyst, Bene-dikten-hof i Nordtyskland, på Møllerup Gods på Djursland, på Gram Slot i Sønderjylland og naturligvis i Skagen.
Sang og dans
Verdensballetten, der også krydres med opera-arier - i år med den danske stjernesopran, Susanne Elmark - har gennem årene tiltrukket dansere fra de fineste kompagnier, Royal Ballet London, Statsballetten Berlin og Bolsjoj i Moskva, og tillige med verdensberømte musikere på violin og klaver er Verdensballetten en unik oplevelse for alle.
- Vi bliver kaldt en "finkulturel folkefest - og den betegnelse er vi bestemt ikke kede af, griner operasanger Jens-Christian Wandt, der ikke alene kan glæde sig over, at hans "barn" vokser år for år, men også at folkefesten får opbakning af bl.a. kongehuset. For hele fire gange har dronning Margrethe og prins Henriks fond givet donationer til Verdensballetten, så de kan give publikum stjernestunder med danske og internationale kunstnere.