30. jan. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Margrethe og Benedikte åbner dørene til Amalienborg i unik anledning

Prinsesse Benedikte og dronning Margrethe.
Prinsesse Benedikte og dronning Margrethe.
Foto: Birger Storm
Der er lagt op til en oplevelse af de helt store, når dronningen og prinsesse Benedikte på Amalienborg åbner dørene til et skatkammer med de ædleste genstande skabt af en sand mester.

Ganske snart løftes sløret for det nye, permanente skatkammer på Amalienborgmuseet.

Her udstilles russisk juvelérarbejde fra perioden 1860 - 1917 med fokus på de nære bånd mellem det danske og det russiske monarki.

Desuden kan man på Amalienborg opleve et udsnit af kronjuvelerne.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe samt prinsesse Benedikte vil være til stede ved åbningen af Fabergékammeret den 7. februar, og du kan naturligvis følge med i dækningen af begivenheden her på vores website.

Første gang på Amalienborg

Det er første gang, at man i de unikke rammer på Amalienborg kan opleve dette uvurderlige skatkammer, og åbningshøjtideligheden vil helt sikkert være noget særligt for dronning Margrethe og prinsesse Benedikte.

Kunst i verdensklasse

I det fortættede mørke i skatkammeret kan de kongelige og alle andre opleve små, fine glimt fra ædelstensbesatte kunstgenstande i verdensklasse.

Fabergé er stjernen

Det ubestridte hovednavn er Peter Carl Fabergé.

Blandt tidens store juvelerer har russiske Fabergé haft en særstatus – ikke mindst i kraft af de berømte påskeæg, hans firma leverede til zarfamilien.

Perioden fra 1860 og op til revolutionen i 1917 var en blomstrende tid for juvelérarbejde og kunsthåndværk i Rusland med zarfamilien som storaftagere.

Dronning Margrethe på Rigshospitalet
Foto: Hanne Juul

Skatte fragtet til Danmark

Mange af genstandene blev fragtet til Danmark, idet Christian 9. og dronning Louises næstældste datter, prinsesse Dagmar, var blevet zarina af Rusland igennem sit ægteskab med Alexander 3.
Selvom Dagmar integrerede sig som russer og medlem af zarfamilien, bevarede hun tætte forbindelser til sin danske familie.

Zarfamilien i Fredensborg

Zarfamilien aflagde mange besøg til Danmark, navnlig sommerophold på Fredensborg Slot.

I den følgende generation blev det danske og russiske monarki igen forbundet i kraft af ægteskabet mellem Christian 10. og dronning Alexandrine, der var datter af storhertuginde Anastasia Mikhailovna.

Gave til Christian og Louise

Fabergékammerets mest spektakulære genstande er et par overdådige vinkølere og en enorm champagnekøler i forgyldt sølv.

Dette var en gave til Christian 9. og dronning Louise fra deres seks børn i anledning af kongeparrets guldbryllup i 1892.

Meget mere i BILLED-BLADET

I denne uges BILLED-BLADET fortæller en stolt kronprins Frederik om sine og Marys børn og deres nye hverdag i skolen i Schweiz.

Frederik løfter også sløret for, hvordan Christian, Isabella, Josephine og Vincent har det med den nye skoleuniform, de skal have på i schweizisk skole.

Du får også en flot reportage med prinsesse Marie og prins Joachim til galla i Paris.

https://imgix.billedbladet.dk/webgrafik_bb05-forsider_0.jpg

Læs mere om: