Den sydafrikanske ærkebiskop og menneskerettighedsforkæmper blev 90 år.
2. juledag kom den triste nyhed om, at sydafrikanske Desmond Tutu er død.
Ifølge flere nyhedsbureauer var det Sydafrikas præsident, der offentliggjorde dødsfaldet.
I løbet af eftermiddagen er det strømmet ind med kondolencer fra kongelige i flere lande.
Således skriver Norges kong Harald ifølge kongehuset:
"Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at erkebiskop Desmond Mpilo Tutu er gått bort. Han var en viktig person i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. Våre tanker går til det sørafrikanske folket som har mistet en viktig stemme for rettferdighet, og til hans nærmeste som har mistet en ektemann, far og bestefar. Harald R"
Også fra det hollandske kongehus har man udsendt en kondolence: "Vi værdsætter vores minder om ærkebiskop Desmond Tutu, og om den uovervindelige, gode energi, hvormed han fortsatte sin kamp for retfærdighed og fred. Han gav håbet en stemme. Hans vindende personlighed og karakteristiske latter var en stærk kraft til at få folk over på sin side og hjalp mange med at finde vejen til forsoning. Kong Willem-Alexander, dronning Maxima og prinsesse Beatrix."
Ifølge flere britiske medier, heriblandt
Hello Magazine, har også dronning Elizabeth udsendt en officiel kondolence: "Jeg og hele den kongelige familie sørger dybt over nyheden om ærkebiskop Desmond Tutus død - en mand, der utrætteligt kæmpede for menneskerettigheder i Sydafrika og over hele verden. Jeg husker med glæde mine møder med ham og hans store varme og humor. Ærkebiskop Tutus bortgang vil blive begrædt af folk i Sydafrika og blandt så mange mennesker i Storbritannien, Nordirland og i Commonwealth-landene, hvor han var meget højt værdsat og respekteret," skriver dronning Elizabeth.
Mødte Harry og Meghans søn
Prins Harry og hertuginde Meghan mødtes også med Desmond Tutu under deres store rejse i Sydafrika tilbage i oktober 2019, hvor de introducerede sønnen Archie for den ikoniske ærkebiskop. Der er endnu ikke udsendt nogen officiel kondolence fra den kant, men eftersom parret nu bor i Californien, kan tidsforskellen spille ind.
Læs også
13 PLETSKUD: Så bedårende er Harry og Meghans lille søn
Ærkebiskop Desmond Tutu fik ifølge
dr.dk Nobels Fredspris i 1984 for sin indsats i kampen mod apartheid-styret i Sydafrika, og i 1986 blev han landets første sorte biskop. Han stod også i spidsen for Sandheds- og Forsoningskommissionen, hvis formål var at afsløre sandheden om, hvad der foregik under apartheid-tiden og hjælpe forsoningen mellem hvide og sorte i Sydafrika. Desmond Tutu blev 90 år.