Gjorde Margrethe rundtosset af glæde: Mary og Frederik var de perfekte værter
Den kongelige familie var fredag aften samlet til en privat middag for at markere, at det denne aften var 50 år siden, at dronning Margrethe fulgte efter sin far på den danske trone.
BILLED-BLADET var til stede på slotspladsen, da familiehyggen gik i gang i Christians VII’s Palæ.
Det var lidt af en overraskelse at se lys i alle palæer på Amalienborg på den særlige aften, hvor vi troede, at dronningen skulle nyde en middag med familien i sit Christian IX’s Palæ.
Mary og Frederik tændte lys i palæet
Mest lys var der dog på aftenen hos kronprinsparret i deres Frederik VIII’s Palæ, og her havde kronprinsesse Mary og kronprins Frederik faktisk budt dronningen og resten af den royale familie til privat middag i anledning af 50-års regeringsjubilæet.
Men da dronningen i sin kronebil kørte ud af sit eget palæ for at lade sig transportere mod kronprinsparrets palæ, fik Majestæten sig en overraskelse.
Kørte en halv runde på slotspladsen
I stedet for at køre i lige linje lige over slotspladsen fra sit eget palæ til Mary og Frederik palæ, så fik dronningen en halv omgang rundt om rytterstatuen på slotspladsen, og Majestæten passerede i kronebilen noget forundret det fuldt oplyste Frederik VIII’s Palæ, som hun var inviteret til middag i.
En i overført forstand rundtosset dronning Margrethe var på sødeste vis blevet narret af kronprinsparret, der ventede i Christian VII’s Palæ, der ikke har kongelige beboere, men som for eksempel benyttes til Nytårstaffel 1. januar.
Skønne overraskelser på dejlig aften
Forud for middagen, som kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var de perfekte værter for, og som foregik i Taffelsalen i Christian VII’s Palæ på Amalienborg, blev der taget et officielt billede af den kongelige familie i palæets grønne salon samt ved bordet i Taffelsalen.
Dronningen nød at blive overrasket på denne måde, og en ekstra skøn overraskelse, som helt sikkert har glædet dronningen, var, at man til familiemiddagen benyttede et unikt spisestel.
Som noget helt særligt var der dækket op med Flora Danica-stellet, der er det mest kostbare, danske spisestel.
Gjorde indtryk på Margrethe
Sidste gang stellet var i brug i Kongehuset var ved Dronning Ingrids 80-års fødselsdag i 1990, og derfor må det naturligvis have gjort et helt specielt indtryk på dronningen, at stellet blev benyttet til den private markering af hendes 50-års regeringsjubilæum.
Flora Danica-stellet blev skabt i slutningen af 1700-tallet på ”Den Kongelige Porcelainsfabrik” i København og blev dekoreret med planter fra det danske rige i naturlig størrelse, håndmalet efter bogen ”Flora Danica” fra 1761.
Det fortælles, at det oprindelige stel var tænkt som en diplomatisk gave fra Christian 7. til Kejserinde Katarina 2. af Rusland, men da kejserinden døde i 1796, inden stellet var færdigt, beholdt kongen det i stedet selv.
Stellet bestod af 1.800 dele, hvoraf de 1.500 dele fortsat eksisterer og er udstillet på Rosenborg Slot og på væggene i rummet ”Rosen” i Christian VII’s Palæ.
I 1862 genoptog man produktionen af Flora Danica-stellet, der i dag er det eneste af Den Kongelige Porcelænsfabrik spisestel, der fremstilles i Danmark.
Her sørger 15 specialuddannede porcelænsmalere for at male planterne og de forgyldte kanter, og der males gennemsnitligt 13.000 penselstrøg på hver enkelt del af stellet.
Du kan se spisestellet ved at klikke på kongehusets opslag på Intagram her nedenfor.