Er det regeringsjubilæum eller regentjubilæum? Her er forklaringen
Igennem den seneste tid har der været skrevet mangt og meget om dronning Margrethes imponerende 50 år på tronen, også kendt som et regeringsjubilæum.
Nogle har måske spurgt sig selv, hvorfor det hedder et regeringsjubilæum og ikke et regentjubilæum, og det er der ifølge historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper denne forklaring på:
"Allerede i forbindelse med dronningens 25-års regeringsjubilæum i 1997 blev dette spørgsmål drøftet i offentligheden. Kongehusets udlægning var dengang, at majestæten havde regeret i 25 år med skiftende statsministre. Begrebet "regeringsjubilæum" ligger med andre ord i forlængelse af dronningens selvforståelse som statsoverhoved og hendes statsretlige funktion, som den er beskrevet i Grundloven.
Her står bl.a. at regeringsformen er indskrænket-monarkisk, at den lovgivende magt er hos kongen (læs: monarken) og Folketinget i forening, og at den udøvende magt er hos monarken, der udnævner og afskediger sine ministre, herunder statsministeren.
I praksis er det selvsagt den folkevalgte regering, der styrer landet, og dronningen har ingen indflydelse på den førte politik. Ved at bruge begrebet "regeringsjubilæum" markerer hoffet imidlertid, at majestæten ikke blot er en ceremoniel kransekagefigur, men Danmarks konstitutionelle statsoverhoved, den krumtap i statsdannelsen, hvorom de demokratiske hjul drejer."
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.