2. nov. 2022
Af Malan Joensen, Ulrik Ulriksen

Hvad er en dronningerunde og kongelig undersøger? Få svaret her

Dronning Margrethe.
Dronning Margrethe.
Arkivfoto: Martin Høien
Mette Frederiksen mødes med dronning Margrethe onsdag formiddag.

Tirsdag var der folketingsvalg i Danmark, og onsdag formiddag kl. 11.00 er statsminister Mette Frederiksen så til møde med dronning Margrethe for at orientere om valgresultatet og den parlamentariske situation.

Derefter forventes det, at begreberne "Dronningerunde" og "Kongelig undersøger" vil fylde nyhedsbilledet, og hvis du efter det sidste valg har glemt, hvad det dækker over, er her en kort opsummering:

En dronningerunde betyder, at de politiske partiers repræsentanter på skift skal møde op på Amalienborg og orientere dronningen om, hvordan landet ligger rent politisk.

Når dronning Margrethe har mødt alle partierne, udpeger majestæten derefter en forhandlingsleder, en såkaldt "kongelig undersøger", som skal skaffe politisk flertal bag sig.

På Folketingets hjemmeside uddybes det yderligere:

"En dronningerunde kan også blive aktuel, hvis den siddende regering vælger at træde tilbage uden at udskrive valg. Dronningerunden blev indført i 1909 og er en form for sædvane, idet den ikke er skrevet ned i nogen lov. Regentens rolle i regeringsdannelsen står dog i grundloven, der siger, at regenten udnævner og afskediger statsministeren."

Mere om: