16. nov. 2022
Af Marianne Singer

Små kongelige nisser på eventyr: Her spreder dronning Margrethe julestemning i år

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe.
Foto: Aller Media
Dronning Margrethes søde nissefamilie kendt fra kongehusets julekalendere indtager nu Danmark på hyggelig vis.

Dronning Margrethe er kendt for at være en jule-fan, og derfor er det ikke mærkeligt, at hun allerede nu er med til at sprede dejlig julestemning.

Således kan man komme helt tæt på dronningens efterhånden berømte lille håndlavede nissefamilie fra den hyggelige julekalender, hun har ugivet på kongehusets sociale medier de seneste år.

Dronning Margrethe
Dronningen med sin lille nissefamilie.
Foto: Kongehuset

Finurlige eventyr

For ikke alene kan deres finurlige eventyr opleves i den nye bog "Kongehusets julekalender: Nissefars julerejse gennem kongerækken", hvor nisserne sammen med en juleengel er på en oplevelsesrejse gennem den danske kongerække.

Dronning Margrethe
Foto: Politikens Forlag

De seks seks små nissefigurer og juleenglen, skabt af dronningen, kan også ses på Koldinghus fra nu af og helt indtil den 30. december.

Dronning Margrethe
Nissefamilien på Koldinghus.
Foto: Keld Navntoft

Kæmpe nisse

I forbindelse med den lille nisseudstilling kan museets gæster lave deres helt egne nisser, inspireret af dronningens design og træde ind i tre kæmpe udgaver af dronningens nisse, designet af Koldinghus’ eventkoordinator Claudia Bøje Hansen og syet af frivillige fra Den Kongelige Systue på Koldinghus.

Udkom også sidste år

Sidste år udkom den første fortælling om nisserne i bogform hos Politikens Forlag med titlen "Kongehusets julekalender - Nissernes danmarkskort".

Bogen var lavet ud fra dronningens julekalender fra 2019, hvor man i 24 dage frem til juleaften kunne følge med i nissernes julerejse gennem Danmark.

Kongehuset gik på de sociale medier i 2016, og samme år blev den første julekalender præsenteret.

Men først fra 2018 medvirkede den lille, håndlavede nissefamilie i kalenderen.

Markerer særligt jubilæum

Omdrejningspunktet for fortællingen i den nye bog "Kongehusets julekalender: Nissefars julerejse gennem kongerækken", der ligeledes udkommer på Politikens Forlag, er en oplevelsesrejse gennem den danske kongerække, hvor nisserne i følgeskab af en juleengel støder på spor, som danske konger og dronninger gennem mere end 1000 år har efterladt sig.

Juleeventyret bringer dermed fortællinger om nogle af de mange majestæter, som har siddet på den danske trone forud for dronningen, og således markerer julekalenderens tema samtidig, at dronningen i 2022 har haft 50-års Regeringsjubilæum.

Bogen er lavet i samarbejde med Hendes Majestæt Dronningen, der også har skabt historiens nissefigurer – som læseren selv kan klippe ud efter de skabeloner, hun har tegnet.

Hvis ikke man når til Koldinghus for at lave nisser, vil der fra den 26. november også være en workshop med dronningens nisser på Amalienborgmuseet i København.

Læs mere om: