2. jul. 2023
Af Laura Dalgård Hansen

Lars Bak var professionel cykelrytter i 18 år: Min kone har ofret meget

Lars Bak
Lars Bak
Foto: Kaspar Wenstrup
Lars Bak kan se tilbage på en flot karriere som cykelrytter, men det havde ikke kunnet lade sig gøre, hvis ikke hustruen Elisabeth havde taget sig af familien hjemme i Luxembourg.

Dansk cykelsport klarer sig fantastisk i disse år, og lige nu kan man se en række af vores bedste ryttere på landevejene i Frankrig under Tour de France.

Hver aften kan man få gennemgang og analyser af dagens etape i selskab med blandt andre Lars Bak, som sammen med Rasmus Staghøj sender ”AftenTour” på TV 2.

Det er fjerde gang, de dækker cykelløbet sammen, og forinden var Lars Bak selv blandt de mange ryttere, der kørte Frankrig tynd.

Lars Bak har deltaget i Tour de France otte gange – første gang som 31-årig. Han var professionel cykelrytter gennem 18 år, men samtidig var han også familiefar, og han lægger ikke skjul på, at hustruen Elisabeth har en stor del af æren for, at hverdagen har hængt sammen undervejs.

- Jeg har kendt hende siden, nu skal jeg passe på… 2008. Hende mødte jeg til Hede Rytmer i Silkeborg ugen efter de danske mesterskaber, fortæller Lars Bak om mødet med hustruen hjemme i Danmark, selv om han også dengang boede i Luxembourg.

Nogen tid efter flyttede hun ned til ham og opgav samtidig sit eget job som politibetjent.

- Dengang kunne man få tre års orlov, men det er long gone, smiler Lars Bak, der sammen med hustruen Elisabeth har tvillingerne Oscar og Liva på 12 år.

Lars Bak og hustruen Elisabeth med tvillingerne Liva og Oscar efter Post Danmark Rundt i 2015. 
Lars Bak og hustruen Elisabeth med tvillingerne Liva og Oscar efter Post Danmark Rundt i 2015.
Foto: Ritzau Scanpix

Det har krævet meget at få karrieren til at hænge sammen med et familieliv.

- Hun sagde sit job op for at kunne støtte mig 100 procent. Jeg føler, jeg har nævnt det mange gange, men som jeg siger: Hvis du er cykelrytter og on the road og har børn, så er det konen, der må opgive sine ambitioner, for ellers kan det ikke lade sig gøre. Så skal man have bedsteforældre eller babysitter hos sig 24/7. Hun har stået meget igennem der, for man har ikke det samme netværk dernede. Det er et fuldtidsjob at have tvillinger, især da de var små. Man kom tidligt op at træne om morgenen, mindes Lars Bak med et smil.

Han indstillede sin professionelle karriere i 2019, og det betyder også, at han i dag har mere tid til at være sammen med familien.

Læs mere om: