11. okt. 2023
Af Marianne Singer

På prins Christians store aften: Denne detalje er værd at lægge mærke til hos dronning Margrethe

Dronning Margrethe.
Dronning Margrethe.
Foto: Lars H. Laursen
Der er gode chancer for, at dronning Margrethe ved prins Christians overdådige gallataffel søndag den 15. oktober bærer dele af det yderst fornemme "18-års"-kronjuvelsæt.

Når dronning Margrethe søndag den 15. oktober ankommer til den store gallataffel på Christiansborg Slot er der god grund til at lægge mærke til, hvilke juveler majestæten har valgt at bære ved den højtidelige middag på Christiansborg Slot.

For der ser ud til at være en kongelig tradition med at bære et helt særligt historisk smykkesæt ved markeringen af myndighedsdagen.

Bar kronjuveler

Således bar dronning Margrethe ved kronprins Frederiks 18-års fejring i 1986 kronjuveler; mere præcis brilliantkæden, et af de fornemste smykker blandt kronjuvelerne, som hun senere hen ligeledes bar ved andre helt store begivenheder som kronprinsparrets bryllup i 2004 og den officielle fejring af regentparrets sølvbryllup på Kronborg i 1992.

https://imgix.billedbladet.dk/2023-10-11/sh-0014564-2.jpg
Dronning Margrethe med brillantsættet ved kronprinsparrets bryllup i 2004.
Foto: Peter Grosen
https://imgix.billedbladet.dk/2023-10-11/sh-41913-1.jpg
Dronning Margrethe med brillantsættet ved sit sølvbryllup i 1992.
Foto: Aller Media

Dronning Margrethe havde ved kronprins Frederiks 18-års fejring valgt at kombinere brilliantcollieret (halssmykket) og ørenringene med blomsterdiademet.

Dronning Ingrid bar i 1958 ved gallataflet for tronfølgeren Margrethe i anledning af hendes 18-års fejring også brilliantcollieret, dengang kombineret med diademet og brochen fra Perlepoiresættet.

Hvorvidt brilliantkæden kommer i spil igen den 15. oktober vides ikke.

Sender måske signal?

Det kan også være, at dronningen vælger andre af kronjuvelerne for at signalere en forskel mellem kronprins og tronfølgeren nr. 2, eller måske vælger et helt andet smykke.

Brilliansættet er, ifølge kongehuset, et garniture af brillianter bestående af halskæde med syv pendelokker, brystbuket og ørenringe, udført i 1840 af C.M. Weisshaupt.

Smykkerne stammer fra Dronning Sophie Magdalene, Dronning Caroline Mathilde og Dronning Juliane Marie.

Læs mere om: