13. nov. 2023
Af Sofie Nymand

Hverken far eller farmor oplevede det: Når prins Christian skriver under, sker det for første gang i 100 år

Prins Christian på sin 18-års fødselsdag. 
Prins Christian på sin 18-års fødselsdag.
Foto: Hanne Juul
Det er en helt anden situation, når prins Christian skriver under tirsdag. Hverken kronprins Frederik eller dronning Margrethe oplevede det.

I oktober trådte prins Christian for alvor ind i de voksnes rækker, da han fyldte 18 år.

Fødselsdagen blev fejret fra Amalienborgs balkon og med et stort gallataffel på Christiansborg Slot. Og her en måned senere venter der endnu en milepæl, der markerer, at prinsen nu er myndig.

Tirsdag afgiver Christian erklæring i Statsrådet.

Det sker i overværelse af dronning Margrethe, kronprins Frederik og regeringen på Christiansborg Slot, hvor han skriver under på at overholde Grundloven.

Prinsen vil på nuværende tidspunkt ikke få et sæde i statsrådet, da det er forbeholdt regenten og tronfølgeren, som i dette tilfælde er dronning Margrethe og kronprins Frederik. Men efter autografen er sat, vil Christian kunne indsættes som rigsforstander. Og det er i sig selv et historisk særsyn.

Kongehuset oplyser, at det nemlig er første gang i mere end 100 år, at der foreligger en situation, hvor der både er en tronfølger og en myndig tronarving, som vil kunne træde i regentens sted.

Senest det var tilfældet, var i 1902, hvor den senere Christian 10. som tronarving afgav erklæring i Statsrådet med henblik på at kunne indsættes som rigsforstander.

”Den direkte årsag var, at kongen – Christian 9. – og tronfølgeren, den senere Frederik 8., begge skulle rejse til London for at deltage i kroningen af Kong Edward 7., hvis hustru, Dronning Alexandra, var datter af Christian 9. og Dronning Louise,” skriver kongehuset.

Hverken dronning Margrethe eller kronprins Frederik oplevede allerede at blive rigsforstander som tronarving. Da dronning Margrethe (dengang prinsesse Margrethe, red.), fyldte 18 år var hun allerede tronfølger – det samme gjorde sig gældende for kronprins Frederik, da han blev myndig i 1986.

Udover kronprins Frederik – og snart også prins Christian – er det kronprinsesse Mary, prinsesse Benedikte og prins Joachim, som kan træde i dronningens sted som rigsforstander og varetage hendes forpligtelser, når hun selv er forhindret.

Læs mere om: