14. nov. 2023
Af Sofie Nymand

Prins Christian til sit første statsråd: Disse to sad han ved siden af

Prins Christian
Prins Christian
Foto: Hanne Juul
Tirsdag tog prins Christian plads i statsrådet for første gang.

En måned efter at han fyldte 18 år, deltager prins Christian tirsdag i sit første møde i statsrådet, hvor han afgiver sin erklæring og skriver under på, at han vil overholde grundloven.

Lidt over klokken 9.00 trillede kronebilen med dagens hovedperson og hans far, kronprins Frederik, ind i prins Jørgens Gård på Christiansborg Slot. Kort efter stod prins Christian og kronprins Frederik i statsrådssalen, hvor de inden regeringens ankomst fik et par hurtige instruktioner af kabinetssekretæren.

Herefter tog de plads om det røde fløjlsbord midt i rummet, og her satte prins Christians sig ved siden af kronprins Frederik og udenrigsminister Lars Løkke.

Også kronprins Frederik sad ved siden af udenrigsministeren, som i 1986 var Uffe Ellemann-Jensen.

Når regeringen mødes med dronning Margrethe og kronprins Frederik for at forelægge og få underskrevet landets love i statsrådet, sidder de i rangorden.

Ifølge Altinget findes der ikke formelle regler for rækkefølgen, men traditionelt står statsministeren forrest, efterfulgt af udenrigs- eller finansministeren.

Derfor var det også statsministeren, der under dette statsråd sad ved siden af dronning Margrethe.

Prins Christian får ikke et fast sæde i statsrådet på nuværende tidspunkt. Det gør han først som tronfølger, og dermed efter et tronskifte.

Efter statsrådet kan han udpeges til rigsforstander.

Læs mere om: