27. dec. 2023
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvad gør prins Christians lærere?

Prins Christian
Prins Christian
Foto: Jesper Sunesen
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Gad vide, hvordan det er at være prinsens lærer i skole og gymnasium – eller kørelærer for den sags skyld? Det må give et præstationspres, for kan man tillade sig at give en prins dårlige karakterer? Tiltales prinsen "De" af underviserne? Er der skole-hjem-samtaler osv.? Måske er det bare mig, der er "starstruck", når det kommer til de kongelige, men jeg tror aldrig, jeg ville vænne mig til at gå i klasse med ham og at skulle være "normal" omkring ham, desværre.
Med venlig hilsen
Anne-Sophie

Kære Anne-Sophie
Tak for dit fine spørgsmål, som nøjagtigt sætter fingeren på ”udfordringen” dels at omgås de kongelige, dels at være kongelig. For der er ingen tvivl om, at det er forbundet med en vis usikkerhed og balancegang for alle. Jeg er med på, at de kongelige har en særstilling, status og velstand, men med det royale liv følger sikkert også den usikkerhed, bundethed, distance og følelse af at være anderledes, som ofte – i hvert fald fra de sene barneår – må ligge og lure i baghovedet i forhold til omgivelserne, ikke mindst i relationen med andre. For på den ene side skal de kongelige være almindelige, nede på jorden og tilgængelige, men på den anden ualmindelige, ophøjede og distancerede – og fra hvem, kan man som kongelig regne med at få et ærligt svar og alene blive vurderet som det menneske, man trods alt også "kun" er? Svaret har igennem generationer været den nærmeste familie og en snæver vennekreds. Når det er sagt, må vi gå ud fra, at f.eks. prins Christians undervisere både i grundskolen og gymnasiet indtil videre har haft så høj en faglig integritet, at de primært har vurderet hans præstationer på faglige præmisser. Det har altid været kronprinsparrets ønske, at deres børn skulle have en så almindelig opvækst som muligt, og det er i store træk lykkedes. De har derfor også deltaget i prins Christians skolegang som andre forældre og f.eks. insisteret på, at der blev sagt ”du” til ham, ligesom prinsen har haft skolevenner, fritidsinteresser osv. som andre børn. Det ændrer dog ikke ved, at de andre børn i hans klasser (og deres forældre) naturligvis har skullet vænne sig til at have netop ham i klassen, men så er det også blevet hverdag. I forhold til karakterer er prins Christian vel beskyttet af GDPR-lovgivningen som alle andre, men sådanne oplysninger om de kongelige er altid blevet behandlet med diskretion.
Venligst
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: