28. dec. 2023
Af Sofie Nymand

Kong Charles bryder med tradition: Det vil dronning Elizabeth nok ikke have gjort

Kong Charles
Kong Charles
Foto: Chris Radburn/Reuters/Ritzau Scanpix
Særligt på ét punkt adskilte kong Charles sig fra sin forgænger, da han 1. juledag holdt sin juletale.

Første juledag tonede kong Charles frem på skærmen for at holde den traditionelle juletale.

Det er anden gang, at han holder talen, efter dronning Elisabeth gik bort i september sidste år. Og selv om det kongelige julebudskab oftest har handlet om de bløde værdier som familie og tilgivelse, gjorde kong Charles det denne gang lidt anderledes.

Kongen fik nemlig flettet et emne ind, som står hans hjerte nær – meget nær.

Charles er meget engageret inden for miljø og bæredygtighed. Og endda før alle andre hoppede med på den vigtige sag, var han en ivrig fortaler.

Derfor fik klimakrisen også en plads i årets juletale, hvor han markerede sin igangværende miljøindsats, ligesom rammerne omkring ham også havde fået en bæredygtig opdatering. Bag ham kunne man se et stort juletræ, der var dekoreret med ’naturlige og bæredygtige’ dekorationer, såsom tørrede appelsiner.

Ifølge mediet People skal træet efter en jul på Buckingham Palace tilbage til naturen, hvor det bliver genplantet.

Britain's King Charles poses for a photo during the recording of his Christmas message at Buckingham Palace, in London, Britain December 7, 2023. Jonathan Brady/Pool via REUTERS
Kong Charles foran juletræet på Buckingham Palace.
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv om hans mor næppe ville have indført samme bæredygtige tiltag, har også hun været inde på noget af det samme i en af sine juletaler.

I 2019 hyldede dronning Elizabeth unge klimaaktivister, hvor hun sammenlignede de unges kamp med de udfordringer, hun selv oplevede under 2. verdenskrig.

– De udfordringer, mange mennesker står overfor i dag, er anderledes end de udfordringer, min generation oplevede. Men det har slået mig, hvordan de nye generationer har bragt en lignende følelse af mening ind i sager som at beskytte vores miljø og klima, sagde dronning Elizabeth dengang.

Læs mere om: