Var det daværende kronprins Felipe af Spanien, der først mødte Mary i Sydney?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
I forbindelse med det spanske statsbesøg var der en oplysning, jeg savnede. Så vidt jeg husker, var det ved OL i Australien i 2000, at en flok prinser var taget i byen, og hvor kronprins Felipe traf Mary først og derefter introducerede hende for kronprins Frederik.
Med venlig hilsen
E. Hultgren
Kære E. Hultgren
Der findes flere udgaver af historien om, hvordan Frederik og Mary mødte hinanden i forbindelse med OL i Sydney. I nogle versioner var den daværende spanske tronfølger, Felipe, til stede under den sagnomspundne middag på restauranten Slip Inn den 16. september 2000. I andre var han ikke. Hvis vi tager afsæt i nogle af de biografier, som kronprinsen og kronprinsessen har medvirket i, var den væsentligste spanske aktør nok kong Juan Carlos 1.s nevø, Bruno Gomez-Acebo. Han kendte den australske kvinde Katya Tarnawski (nogle gange stavet Tamawski). Katyas søster, Beatrice, kendte Andrew Miles, som dengang var Marys bofælle, og pga. disse relationer blev Mary inviteret med til det selskab, hvor flere grupper slog sig sammen, herunder med den flok, som bl.a. kronprins Frederik, prins Joachim, prins Nikolaos af Grækenland og prinsesse Märtha Louise af Norge var en del af. Skæbnen ville, at Mary i det 14-16-mand store selskab kom til at sidde tæt på både kronprinsen og prins Joachim, der i øvrigt for sjov forsøgte at bilde hende ind, at han var dansk OL-deltager i triatlon. Som jeg læser det i Jens Andersens ”Under bjælken”, var det dog først senere på aftenen, da en del af selskabet fortsatte til baren og restauranten ”The Establishment” og efterfølgende til en natklub ved King’s Cross, at Frederik og Mary for alvor blev interesseret i hinanden. Der er igen flere versioner af historien. Uanset hvad endte dette første møde først ved tre-fire-tiden om natten, hvor Frederik kørte Mary hjem i en taxa, fik hendes telefonnummer og gav hende et godnatkys på kinden, inden de skiltes. Og resten er historie, som man siger.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".