I dag er kronprins Christian regent: Hvad betyder det konkret for ham?
Det har hele tiden været kendt, at der som vanligt skal være en til at agere statsoverhoved, når regenten er udenlands.
Derfor blev der også spekuleret i, hvem der skulle tage over for kong Frederik, når han fra onsdag den 31. januar er på erhvervsfremstød i Polen.
Meget tyede på, at det med stor sandsynlighed ville være hans hustru dronning Mary.
Tirsdag kunne Kongehuset bekræfte over for BILLED-BLADET, at Mary altså ikke ville være rigsforstander under kongens udenlandsrejse.
Men at det derimod er kronprins Christian, som er regent.
For kronprins Christian er titlen regent og ikke rigsforstander, da han er nummer to i arvefølgen. Sådan var det også, da det var dronning Margrethe, som sad på tronen. Her var det så daværende kronprins Frederik, der kunne kalde sig regent, når hans mor ikke kunne agere statsoverhoved.
Historiker Jon Bloch Skipper, der også svarer på spørgsmål i BILLED-BLADETs Kongelige Brevkasse, har tidligere forklaret, at det er muligt at blive rigsforstander, når man er myndig, har dansk indfødsret og er medlem af luthersk-evangeliske kirke. Det er i henhold til relevante lov fra 1871.
Det kræver dog, at man forinden har underskrevet en erklæring om, at man vil overholde Grundloven. Det gjorde daværende prins Christian ved statsråd den 14. november i forbindelse med, at han godt en måned før fyldte 18 år.
Når kronprins Christian onsdag er regent, har han faktisk samme muligheder, som hvis det var kong Frederik.
Det forklarer Jon Bloch Skipper i den kongelige brevkasse fra maj 2022, hvor der bliver spurgt om en rigsforstander kan beslutte det samme som monarken.
”Hvis dronningen er bortrejst eller på anden måde forhindret i at udføre sine opgaver som statsoverhoved, og hvis kronprinsen ikke kan fungere som regent, indsættes der en rigsforstander. Denne udfører majestætens opgaver i hendes navn og har derfor de samme beføjelser og forpligtigelser som dronningen. Rigsforstanderen kan for eksempel afholde statsråd og underskrive love, udnævne og afskedige ministre og regeringer, afholde audiens og optræde i monarkens sted i officielle sammenhænge, herunder modtage udenlandske statsoverhoveder,” svarer Jon Bloch Skipper.
Det betyder i al sin enkelthed, at kronprins Christian altså har beføjelser til at regere landet, akkurat som hvis det var kong Frederik, der var landets statsoverhoved.
Når man ser på den kongelige kalender, er der dog ikke officielle programpunkter, som kronprinsen skal varetage.
Kronprins Christian går som bekendt i gymnasiet, og det er os ikke bekendt, om man både kan passe sin skole og fungere som regent.
Foruden at kronprins Christian kan være regent, så kan både dronning Mary, dronning Margrethe, prins Joachim og prinsesse Benedikte være rigsforstandere.