27. feb. 2024
Af Marianne Singer

Dronning Mary på første kongelige opgave i en måned: Alt og intet har forandret sig

Dronning Mary ved mandagens prisfest. 
Dronning Mary ved mandagens prisfest.
Foto: Hanne Juul
Dronning Mary var mandag på sin første officielle arbejdsopgave, da hun deltog i EliteForsk-prisoverrækkelsen i Den Sorte Diamant på Det Kongelige Bibliotek.

Alt var som det havde været de foregående år, da dronning Mary mandag var på sin første mere hverdagsagtige kongelige opgave med sin deltagelse i EliteForsk-prisuddelingen.

Og så alligevel ikke, fordi hun siden sidst, hun deltog, i 2023, er gået fra at være kronprinsesse til at være dronning.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-02-27/20230220-wen-mary-177.jpg
Dronning Mary, da hun stadig var kronprinsesse ved uddelingen af Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-priser 2023.
Foto: Kaspar Wenstrup

Således havde dronning Mary, som ved så mange kongelige opgaver tidligere, en hjælpende hånd ved sin side, men efter tronskiftet er Henriette Ellermann-Kingombe ikke længere hofdame og privatsekretær, men bærer nu kun titlen privatsekretær.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-02-27/_hjp8801.jpg
Dronning Mary uddelte mandag igen EliteForsk-prisen, nu som dronning.
Foto: Hanne Juul

Og så var presseopbuddet langt større end det plejer at være til den slags opgaver med dronning Mary. Man kunne derfor mærke det ekstra lag af ophøjethed, og da Mary ankom, havde hun en aura af dronning.

Interessen for det nye kongepar er meget naturligt enormt, og det sætter samtidig også mere fokus på de arrangementer, de tager ud til.

Dronningen har igennem de sidste mange år været fast æresæst ved EliteForsk-prisuddelingen, hvor fem af Danmarks dygtigste forskere hædres.

Om hun fortsætter med det til næste år vil tiden vise, nu hvor der i denne tid blandt andet kigges på de protektioner, som kongefamilien hidtil har haft.

Den helt store ændring ved mandagens opgave var selvfølgelig tiltalen af dronning Mary oppe fra scenen, hvor blandt andet uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, ligesom sidste år holdt en fin tale.

Nu er det ikke længere "Hendes Kongelige Højhed, Kronprinsesse Mary", men "Hendes Majestæt, Dronning Mary", der er æresgæsten.

Mandag uddelte H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund EliteForsk-prisen til følgende fem dygtige forskere:

Amelia-Elena Rotaru fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet

Irene Tamborra fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet

Mads Albertsen fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet

Peter Dalsgaard fra Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet

Thomas Gammeltoft-Hansen fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet

Læs mere om: