Kongehusekspert om dronning Mary og kong Frederiks beslutning: Det sender et klart signal om, at de vil være mere private
I februar kunne kongehuset oplyse, at kong Frederik og dronning Mary for første gang skal stå i spidsen for den traditionsrige Hæderstegnsmiddag.
Her lød meldingen, at middagen, der finder sted den 11. marts, skulle afholdes i Christian VII’s palæ. Men nu – ud af det blå og fire dage før – har kongeparret valgt at flytte middagen til deres eget palæ, Frederik VIII’s Palæ.
Og det er ifølge kongehusekspert Ulrik Ulriksen en klar markering af, at kong Frederik og dronning Mary vil gøre tingene på deres egen måde.
– Det sender et ret stærkt signal, at kongeparret vælger at flytte Hæderstegnsmiddagen. De vil gerne have gæsterne indenfor i det private i stedet for at bruge det måske lidt mere neutrale Christian VII’s Palæ, fortæller Ulrik Ulriksen.
Det har tidligere været private middage og komsammener, som kong Frederik og dronning Mary har holdt hjemme hos dem selv. Men nu er der noget, der tyder på, at meget kommer til at ændre sig i fremtiden – og at det også kommer til at omfatte officielle begivenheder.
– Det hele er oppe at vende, efter kong Frederik og dronning Mary har overtaget. Og de små ændringer, vi ser nu, fortæller, at det er nye tider i kongehuset, siger Ulrik Ulriksen.
Men trods ændringer og nye tider, så er der meget, der bliver ved det gamle.
– Selv om kongeparret har valgt deres egen måde at afholde Hæderstegnsmiddagen på, så gør de det i respekt for traditionerne. Faktisk minder setuppet en smule om dronning Margrethes.
Tidligere blev middagen, der afholdes på skift for de forskellige forsvarsenheder, serveret på Fredensborg Slot. Dronning Margrethe var vært, mens daværende kronprinsesse Mary og kronprins Frederik var inviteret som gæster.
Når dronning Margrethe holdt Hæderstegnsmiddag på Fredensborg Slot, ventede hun på sine gæster indenfor på slottet. Og man så derfor ikke dronning Margrethe ankomme til sit eget middagsselskab.
På samme vis kommer tingene til at udfolde sig på mandag, hvor vi ikke kommer til at se kongeparret, som allerede er ”hjemme”, når gæsterne begynder at dukke op.
– Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kommer til at se dem, lyder det fra Ulrik Ulriksen med et lille smil.
– Men de er trådt et skridt op ad rangstigen, og nu er det dem, der inviterer indenfor, siger han og påpeger, at vi formentlig først ser kongeparret, når kongehuset selv sender billeder ud fra begivenheden.
Mens vi ikke får kongeparret at se, vil der blive rig mulighed for at se dronning Margrethe ankomme.
– Ja, nu er hun jo gæst – og ikke længere vært. Og hun viser eksplicit sin nye status ved, at man ser hende ankomme, fortæller Ulrik Ulriksen.
Det var dronning Margrethes far, som i sin tid indstiftede Forsvarets og Flyvevåbnets hæderstegn på sin fødselsdag 11. marts 1953.
Siden er den blevet videreført, og i år inviteres de officerer, der som minimum er udnævnt til oberst/kommandør samt tilsvarende civile fra Forsvaret, Flyvevåbnet og Beredskabsstyrelsen, som har modtaget hæderstegnet.