13. maj. 2024
Af Christinna Braun

Dronning Mary har haft mange smukke kjoler på: Den, hun bar for 20 år siden, er stadig blandt de mest ikoniske

Dronning Mary.
Dronning Mary.
Foto: Lars H. Laursen
Dronning Mary har båret et hav af smukke kjoler – vi kigger nærmere på en af de mest ikoniske.

I over to årtier har dronning Mary båret den ene flotte kjole efter den anden.

Mange af dem er svære at glemme, og en af de mest ikoniske kjoler må siges at være den røde Uffe Frank-kreation, Mary Donaldson bar aftenen før sit bryllup med kronprins Frederik.

For præcis 20 år siden, den 13. maj 2004, gik der et sus gennem den store folkemængde, som havde ventet i flere timer på Kongens Nytorv. Spændingen var endelig udløst, og Mary Donaldson var smukkere end nogensinde før.

Kjolen i kærlighedens farve var syet i tung cady-silke med enkle små ærmer og havde fortil en dyb bådudskæring, som gav god plads til dronning Ingrids funklende rubinsæt.

Se billederne fra ankomsten i 2004 i galleriet herunder.

Dronning Mary til festforestilling i Det Kongelige Teater dagen før brylluppet i 2004

Dette berømte rubinsæt havde dronning Ingrid testamenteret til barnebarnet Frederik, så ”hans kommende hustru kunne bære et juvel-sæt, der var en kronprinsesse værdig”, skriver Kongernes Samling. Og det smukke rubinsæt fuldendte det eventyrlige kærligheds-look, Mary havde valgt til netop denne kærlighedsaften dagen før brylluppet.

Den smukke Uffe Frank-kjole havde om livet bundet et bredt bånd, som bagtil var bundet i en stor sløjfe, der endte ud i et slæb.

Uffe Frank står bag designet, mens det er Rebecca Hearst, der har syet kjolen.

- Jeg sagde til Mary, at jeg synes, hun skulle bære rødt, det er passion, det er kærlighed, det er det danske flag, har Uffe Frank tidligere fortalt BILLED-BLADET om processen med at kreere kjolen.

- Det der imponerede mig mest var, at kronprins Frederik så godt kunne lide den røde gallakjole, at den blev valgt til de officielle billeder i forbindelse med brylluppet.

Læs mere om: