28. maj. 2024
Af Sofie Nymand

Kong Frederiks overdådige gave til Mary trækker overskrifter i udlandet

Kong Frederik og dronning Mary
Kong Frederik og dronning Mary
Foto: Hanne Juul
Det går ikke ubemærket hen, at kong Frederik har valgt at give sin hustru en overdådig gave.

I søndags kunne kong Frederik fejre sin 56-års fødselsdag. Og selv om det måske var hans tur til at pakke gaver op, agerede han selv glad gavegiver. Og det er ikke gået ubemærket hen.

Kong Frederiks gave trækker nu overskrifter i udlandet – og det er der særligt to grunde til: Gaven var til Mary, og det var en overdådig en af slagsen.

På sin fødselsdag valgte kongen at gøre sin hustru til Storkommandør af Dannebrogordenen, hvilket er ordenens højeste grad. Og med den fornemme titel fulgte en glimtende orden med brillanter.

Under overskriften ”Kong Frederiks utrolige gave til Dronning Mary på hans fødselsdag,” omtaler britiske Hello! Magazine gaven, mens Daily Mail skriver, at ”kongen hædrede sin australskfødte dronning med Storkommandørkorset.”

Kongehuset oplyser, dronningens Storkommandørkors tidligere har tilhørt prins Henrik. Inden dronningen fik det tildelt, har det dog været igennem en restaurering, som blandt har betydet, at orden nu er prydet med kongens monogram.

Denne særlige grad tildeles kun fyrstelige (kongelige) personer, og dronning Mary er nu en del af en eksklusiv klub, hvis medlemmer består af kong Frederik, dronning Margrethe, prinsesse Benedikte, prins Joachim, norske kong Harald og svensk kong Carl Gustaf.

Læs mere om: