16. jun. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Det er flot, men er det nu også korrekt?

Kong Frederik og dronning Mary.
Kong Frederik og dronning Mary.
Foto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Siden vi blev præsenteret for kongeordet ved udråbelsen af Frederik 10., har jeg tit tænkt på noget og søger nu hjælp fra én, der ved mere end mig. For mig er det grammatisk ukorrekt, når der skrives eller siges ”Forbundne, Forpligtet, for Kongeriget Danmark”. Det er et flot kongeord, men burde det ikke være enten ”Forbundne, Forpligtede, for Kongeriget Danmark” eller ”Forbundet, Forpligtet, for Kongeriget Danmark”? Er jeg forkert på den? På forhånd tak – også for dine altid saglige og interessante forklaringer.
Med venlig hilsen
Else J.

Kære Else J.
Tak for din henvendelse. Jeg har bemærket den debat, der har været om kong Frederiks valgsprog. I bund og grund handler spørgsmålet om, hvordan vi tolker det, for det er, efter min mening, åbent for fortolkning – og det gør valgsproget interessant. Som jeg udlægger ordene, og som kong Frederik selv har forklaret det i Jens Andersens bog ”Kongeord”, som udkom på Politikens Forlag kort efter proklamationen, handler flertalsformen ”forpligtede” om os alle sammen, dvs. kongen og os danskere, som er ”forbundne” i et nationalt fællesskab, som et folk med (nogenlunde) samme historie, kultur og tro, mens ordet ”forpligtet” ganske vist handler om det ansvar, vi hver især har overfor hinanden, men først og fremmest henviser til kongens selv. Som jeg ser det, forpligter han med valgsproget primært sig selv i arbejdet ”for kongeriget Danmark”, dvs. hele rigsfællesskabet, eller som han bl.a. formulerer det i ”Kongeord”: ”… på den opgave, jeg er forpligtet på, har nærmet mig hele mit liv og nu tager på mig med ydmyghed og respekt”. Kong Frederik undlader klogt at forpligte os andre ved at bruge entalsformen ”forpligtet” og ikke flertalsformen ”forpligtede” – måske for ikke at virke anmassende eller tage noget for givet. Men nej, du er ikke forkert på den, hvis du ønsker rene entals- eller flertalsformer i valgsproget, men det er, som nævnt, et spørgsmål om fortolkning. Tak i øvrigt for de venlige ord om brevkassen. De glæder mig.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".


Læs mere om: