Mødet med den musikinteresserede konge gik en halv time over tid
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
Min mormors lillebror var musikalsk og ønskede at gå den vej, men de var for fattige til at betale for en uddannelse. Han kom fra Kristiansand i Norge og var født i 1910, og han gik militærvejen for at få en musikuddannelse. Han hed Bjarne Larssen og blev så dygtig, at han dirigerede rekrutterne forrest i børnetoget foran kongeslottet i Oslo på Norges nationaldag. Han var også dirigent for kongens musikafdeling, som blev brugt ved gallamiddage og den slags. En gang i 1950’erne var han med ved et norsk gallabesøg i Danmark og blev da budt indt til Frederik 9. for at snakke om musik og direktion. Der var sat en vis tid af til mødet, men det tog en halv time ekstra, før de atter dukkede op. Kong Frederik var som bekendt meget interesseret i musik – og særligt i at dirigere. Dronning Ingrid havde vist lidt at sige til sin mand efter den forsinkelse. Man må håbe, kong Frederik fik noget ud af mødet. Antagelig har kongen kendt til min mormors bror fra besøg i Norge. Det er en sjov familiehistorie.
Med hilsen fra
Astrid Olsen
Kære Astrid Olsen
Hvis din mormors lillebror var den norske militærmusiker, dirigent og komponist Bjarne Thorleif Larssen, er jeg godt klar over, hvem han var. Jeg kendte dog ikke til hans møde med og relation til Frederik 9. Men det er korrekt, at kongen hele sit liv nærede en stærk interesse og forkærlighed for klassisk musik – og selv havde et musikalsk talent. Han spillede klaver og dirigerede fremragende. Han havde også en enorm pladesamling. Han betragtede dog sin musik som en privat interesse og foretrak f.eks. at give private koncerter for sine familiemedlemmer, venner og medarbejdere. Kun sjældent optrådte han offentligt. Hans store passion for musik var imidlertid kendt både i danske og internationale musikkredse, hvor han havde talrige relationer. Mange musikere, orkestre, ensembler osv. søgte også hans støtte. Gennem sine knap 25 regeringsår accepterede kong Frederik ikke mindre end 92 protektioner med relation til musiklivet. Herunder ses Bjarne Thorleif Larssen dirigere ved en militær event i Norge – formentlig i begyndelsen af 1960’erne. På det andet arkivfoto ses Frederik 9. dirigere Danmarks Radios Symfoniorkester i 1952. Kong Olav af Norges officielle statsbesøg i Danmark fandt i øvrigt sted i 1958.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper
(artiklen fortsætter under billederne)
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".