24. jun. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Dronning Marys møde: Foregår der noget hemmeligt?

Dronning Mary.
Dronning Mary.
Foto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Tak for dine altid seriøse kommentarer i brevkassen. Tillad en efterhånden lunken monarkist at komme med en betragtning. Jeg henviser til reportagen fra kongeparrets tur til Norge, hvor man kan læse, at dronning Mary fløj hjem til Danmark, fordi hun dagen efter havde et møde med FN's flygtningeorganisation UNHCR's højkommissær Filippo Grandi og Danmarks ambassadør ved FN-missionen i Genève, Ib Petersen. I min verden lyder det rent ud sagt bizart, at hun og hun alene holder møder med ovenstående, uden at det tilsyneladende er et møde, der interesserer kongen, regeringen eller Folketinget. Når hertil kommer, at mødet ikke figurerede i kalenderen, får man let den tanke, at der foregår noget hemmeligt, og at et referat fra mødet burde offentliggøres, således at vi, dvs. skatteyderne/undersåtterne, kan følge med i begivenhederne. Måske er der en god grund til, at mødet har været søgt hemmeligholdt, og at det alene var dronning Mary, der deltog, men hvordan har vi mulighed for at vide det? Efter min mening er Kongehuset blevet mere politisk udøvende indenfor de seneste år, end jeg synes om, og jeg er enig med de politikere, der har udtrykt bekymring herom. Sluttelig bemærkes for fuldstændighedens skyld, at jeg ellers ikke på nogen måde er revolutionær (næsten da) og er i min tredje alder. Jeg afventer dine kommentarer og håber, at du vil offentliggøre min henvendelse.
Venlig hilse
Karin G.

Kære Karin G.
Tak for roserne. Det er dejligt, du er tilfreds med brevkassen. Kongehuset er som udgangspunkt ikke omfattet af Offentlighedsloven, så vi får nok aldrig at vide, hvad der konkret foregik på mødet. På den royale Instagram-profil fremgik det efterfølgende, at mødet med højkommissæren var foranlediget af dronning Marys interesse for udfordringerne for verdens fattige og mest udsatte mennesker i krig og under de aktuelle klimaforandringer, og at hun undervejs fik en orientering om UNHCR's arbejde. Udover hendes personlige engagement i de globale spørgsmål tog mødet afsæt i det faktum, at Danmark er en af de største donorer til FN’s flygtningeorganisation. Jeg går stærkt ud fra, at den danske ambassadør ved FN-missionen i Genève Ib Petersens deltagelse har sikret den parlamentariske rygdækning, som er afgørende i et konstitutionelt monarki, hvor de kongelige ikke selvstændigt må agere politisk. Det er vi enige om. Jeg oplever dog ikke, at Kongehuset er blevet ”mere politisk udøvende” i de senere år, men balancen er hårfin – især i en tid som vores, hvor alt politiseres. Derfor har Kongehuset også en stærk interesse i at være så transparent som muligt, og derfor kan det undre, at mødet med højkommissæren ikke oprindeligt optrådte i kongeparrets officielle kalender. Jeg er sikker på, at dronning Mary opererer inden for de konstitutionelle spilleregler, men den manglende oplysning gav anledning til spekulationer, hvad din henvendelse er et konkret udtryk for, og det kan ingen være tjent med. Jeg nærer dog en dyb tillid til de kongeliges evner udi den omtalte balancekunst, for danskernes tillid til Kongehuset er det fundament, som monarkiet hviler på. Det er de kongelige pinligt bevidste om. Som du selv anfører, kan der have været forskellige årsager til den manglende, forudgående omtale af mødet – f.eks. et sikkerhedshensyn eller en menneskelig fejl. Et bevidst forsøg på hemmeligholdelse tror jeg ikke på.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: