26. jul. 2024
Af Marianne Singer

Mon ikke det vil glæde dronning Anne-Marie? Kong Konstantin mindes på stor festdag af nært familiemedlem

Dronning Anne-Marie.
Dronning Anne-Marie.
Foto: Chris Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix
I anledning af De Olympiske Lege har dronning Anne-Maries ældste søn, kronprins Pavlos, skrevet en stærk artikel på den græske kongefamilies nye hjemmeside, hvori han fremhæver kong Konstatin.

På dagen, hvor den storstilede åbningsceremoni ved De Olympiske Lege i Paris finder sted, har kronprins Pavlos fredag delt personlige ord om den store sportsbegivenhed på den græske kongefamilies hjemmeside.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-07-26/24059553799389-3116x3828ma.jpg
Kronprins Pavlos hylder sin far.
Foto: Albert Nieboer/AP/Ritzau Scanpix

I artiklen skriver han på stolt og rørende vis om sin far, kong Konstantin, der døde i januar sidste år og i sin levetid var kendt som en dedikeret sportsmand.

Det vil uden tvivl glæde dronning Anne-Marie, at hendes ældste søn viser sin kærlighed og respekt for kongen.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-07-26/BB-64806.jpg
Dronning Anne-Marie og kong Konstantin i 2015.
Foto: Hanne Juul

OL-stjerne

Et mindeværdigt øjeblik var, da kongen ved OL i Rom i 1960 vandt en OL-guldmedalje i dragesejlads, og det var faktisk den første guldmedalje, Grækenland havde vundet i hele 50 år.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-07-26/60090711197-2496x3000ma.jpg
Daværende kronprins Konstantin i 1960 på podiet ved OL i Italien efter at have vundet guld.
Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

I 1963 blev Konstantin medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) indtil 1974 og blev derefter udnævnt til æresmedlem.

Kong Konstantins betydningsfulde indsats inden for OL-verdenen er noget, som kronprins Pavlos fremhæver i den nye artikel.

"Paris vil denne sommer være vært for de 33. Olympiske Lege, en verdensbegivenhed og en livsfilosofi, der kombinerer respekt, disciplin, kampånd og etik med "fair play" og "sportsånd". Min far havde dedikeret en stor del af sit liv til at fremme De Olympiske Lege og de værdier, de står for. Da han selv var en stor elsker af havet og olympisk guldmedaljevinder i sejlads ved de Olympiske Lege i Rom i 1960, fulgte han alle sportsbegivenheder tæt, havde tjent som medlem af Den Internationale Olympiske Komité fra 1963 til 1974 og efterfølgende været æresmedlem indtil slutningen af ​​hans liv. Han brugte denne ærestitel som et emblem for gennem sit bidrag at dyrke det olympiske ideal og værdier", begynder han sin artikel.

"Så længe han forblev sund og robust, fortsatte han med at deltage i Spetses Regattaens traditionelle kapsejladser, ombord på "Afroessa", sammen med andre olympiske mestre i besætningen. Han videregav på en unik måde sin kærlighed og forpligtelse til Olympisme til alle os i familien, hvilket gjorde Olympisme til en integreret del af vores liv." skriver kronprins Pavlos endvidere og analyserer derefter de aktueller kulturelle og politiske tendenser i dette års OL, deriblandt klimaaspekterne.

Til slut understreger kronprinsen også sin stolthed over det græske olympiske hold, der rejser til Paris.

"Jeg ønsker al mulig succes til byen Paris og helhjertet til vore atleter, som altid formår at overvinde de store vanskeligheder, de står over for i deres forberedelse og som tilbyder os unikke øjeblikke af stolthed og tro på det "smukke, store og sande".

Læs mere om: