9. aug. 2024
Af Christinna Braun

Det stod ikke i kalenderen: Dronning Margrethe på "helt særlig ekspedition"

Dronning Margrethe. Arkivfoto.
Dronning Margrethe. Arkivfoto.
Foto: Martin Høien
Dronning Margrethe var torsdag på en ”helt særlig ekspedition”.

Dronning Margrethe har, siden hun abdicerede i januar, haft mulighed for at fokusere på de ting, hun virkelig går op i og interesserer sig for.

Derfor kommer det heller ikke som nogen overraskelse, at den arkæologi-interessere majestæt torsdag var på en ”helt særlig ekspedition” i Midtjylland.

Denne ekspedition var ikke på forhånd meldt ud i kongehuset kalender over officielle programpunkter, da det ikke var en officiel opgave.

Kongehuset har på deres sociale medier delt billeder fra dronning Margrethes besøg i Midtjylland, hvor hun fik mulighed for at se den udgravning, der finder sted i Nørre Snede.

Dronning Margrethe nåede også at besøge Horsens Museum, hvor hun studerede et udvalg af oldsager fra gravpladsen ved Hedegård, skriver kongehuset.

"I går var Hendes Majestæt Dronning Margrethe på en helt særlig ekspedition i Midtjylland

Her er en vigtig brik i forståelsen af den danske oldtid netop nu ved at blive udgravet ved Nørre Snede. Moesgaard Museum, Museum Midtjylland, Horsens Museum og et hold studerende fra Københavns Universitet samarbejder her om at undersøge en jernalderlandsby, hvor der findes spor efter monumentale fæstningsværker samt bygninger, som for 2000 år siden kronede bakkedraget over Skjern Å-dalen.

Som en del af besøget blev der også mulighed for et besøg på Horsens Museum. Her kunne Dronning Margrethe sammen med arkæologerne studere et udvalg af de oldsager fra gravpladsen ved Hedegård, som blev udgravet i 1980’erne og 1990’erne."

Tidligere har en læser spurgt BILLED-BLADETs royale brevkasse om, hvorvidt dronning Margrethe er uddannet arkæolog.

Læs mere om det herunder.

Kære kongelige brevkasse!

Er dronningen uddannet arkæolog? Det påstod vores guide på Skovgaard Museet forleden. Jeg mener, hun tager fejl.

Venlig hilsen

Inger B. Jørgensen

Kære Inger B. Jørgensen!

Dronningen er ikke uddannet arkæolog i den forstand, at hun har en bachelor- eller kandidatgrad i forhistorisk eller klassisk arkæologi fra f.eks. Aarhus eller Københavns Universitet.

I årene 1960-61 studerede hun dog arkæologi ved University of Cambridge, hvor hun sikrede sig et såkaldt Diploma in Prehistoric Archaeology.

Majestæten har siden 12-årsalderen interesseret sig for arkæologi, læst talrige bøger om emnet og deltaget i en række udgravninger i og uden for Danmark.

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Læs mere om: