28. aug. 2024
Af Sofie Nymand

Hundepisk, pashminatørklæder og spiritus: Disse gaver springer i øjnene på kongehusets gaveliste

Kong Frederik, dronning Mary, dronning Margrethe og prinsesse Benedikte 
Kong Frederik, dronning Mary, dronning Margrethe og prinsesse Benedikte
Foto: Hanne Juul
Kongehuset har netop offentliggjort en liste over de gaver, som de kongelige har modtaget den seneste tid. Og her er der flere, der springer i øjnene.

Hundepisk, pashminatørklæder og spiritus.

Det er nogle af de gaver, som de kongelige har modtaget i perioden fra 7. februar til 30. juni.

Onsdag har kongehuset offentliggjort en gaveliste på baggrund af deres nye retningslinjer for gaveregler, som de meldte ud tilbage i februar. Og som ordet indikerer, er det en liste over de gaver, som de kongelige har modtaget i forbindelse med blandt andet rejser, officielle besøg, audienser og fødselsdage.

Det er alt fra salmebøger til stel, men der er også flere af gaverne, der springer i øjnene.

Der er ingen tvivl om, at Grønland har en stor plads hos kong Frederik. Og på listen kan man se, hvordan Grønland tilbage i juni under det officielle besøg bød kongeparret velkommen med en række gaver, heriblandt den føromtalte hundepisk, men også ørenringe, regnjakker og fleecetrøjer samt en skål i stentøj

Derudover får kong Frederik også en hilsen fra det store udland, når han fra tid til anden tager imod nye ambassadører i audiens. Og på listen kan man altså også spotte både to flasker kinesisk spiritus og slips af indisk silke.

Det er kongeparret, som har fået størstedelen af de gaver, som står på listen. Men også prinsesse Benedikte er godt ”begavet”, og noget tyder på, at prinsessen har en forkærlighed for tørklæder.

I forbindelse med sin 80-års fødselsdag fik hun nemlig pashminatørklæder af både Ballettens Venner og Elsass Fonden. Af sidstnævnte fik hun også en uldplaid.

Kronprins Christian og dronning Margrethe fremgår hver især kun én gang på listen over de 20 gaver. Mens kronprinsen har modtaget syv bøger om Danmark under besættelsen, har hans farmor fået en minibuste. Begge gange er det en borger, som er den glade gavegiver.

Kronprinsen er dog formentlig også modtager af en højskolesangbog med indgraveret navn, som Folkehøjskolernes forening har givet kongefamilien.

Læs mere om: