2. sep. 2024
Af Ulrik Ulriksen

Timingen er perfekt: Kronprins Christian er en lille brik i et stort spil

Kronprins Christian
Kronprins Christian
Foto: Hanne Juul
Om to dage tager kronprins Christian hul på et længerevarende ophold i Afrika. Timingen for Christians arbejdsrejse er helt perfekt.

Den 4. september rejser kronprins Christian på et længerevarende ophold i det østlige Afrika.

Her skal Christian indgå i den daglige drift af to farme, hvilket blandt andet vil indebære praktiske og administrative opgaver samt give kronprinsen indblik i lokal naturbeskyttelse.

Timingen for kronprinsens fire måneder lange ophold i det østlige Afrika er helt perfekt set i et lidt større perspektiv.

Således er det godt fra dansk side at rette endnu mere fokus på Afrika nu og de kommende årtier.

For nylig har Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse understreget, at Afrikas geopolitiske relevans og betydning i international politik aldrig har været større; befolkningerne vokser, økonomierne vokser, selvforståelsen vokser.

Kronprins Christian vil opleve ekstreme forhold

I 2050 forventes hvert fjerde menneske i verden at bo i Afrika – hver tredje af verdens unge vil dermed være afrikaner.

- Et af dette århundredes vigtigste udenrigspolitiske spørgsmål bliver, om de afrikanske lande vil orientere sig mere mod øst eller vest. Vi har en klar interesse i, at de afrikanske lande kigger mod os i Europa, når de skal udstikke kursen for deres fremtid, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen blandt andet.

Efter 60 års udviklingssamarbejde med de afrikanske lande er der et solidt fundament at bygge videre på.

Helt centralt i strategien står, at der skal skrues op for Danmarks handel med og investering i afrikanske lande, og den danske regering vil konkret give mere støtte til EU’s indsatser i Afrika i 2025 med fokus på regional frihandel, grøn infrastruktur og digitalisering.

Med strategien vil regeringen også øge støtten til klimatilpasning i de afrikanske lande.

Mange lande er hårdt ramt af den globale opvarmnings konsekvenser i form af blandt andet hyppigere tørker og oversvømmelser.

Kronprins Christian på arbejde

For kronprins Christian bliver det blandt andet vigtigt under opholdet på farmene i det østlige Afrika at arbejde med naturbeskyttelse og dermed med klimatilpasning.

Kronprinsens indsats i det østlige Afrika vil være en lille men vigtig brik i Danmarks forsøg på at gøre en forskel på det afrikanske kontinent.

Samtidig har kronprinsens ophold i Afrika en stor symbolsk betydning.

Hos Udenrigsministeriet kan man desuden læse følgende:

”Danmark og Afrika har en fælles historie, som skal bruges til både at bevare og fremme interkulturel dialog. Derfor er kulturelle initiativer og kulturudveksling en central del af strategien.”

Læs mere om: