4. sep. 2024
Af Laura Dalgård Hansen

Kronprins Christian er rejst til Afrika: Nu må kong Frederik få hjælp fra andre kanter

Kronprins Christian og kong Frederik
Kronprins Christian og kong Frederik
Foto: Hanne Juul
Onsdag tager kronprins Christian hul på et flere måneder langt ophold i det østlige Afrika, og det betyder, at han frem til december ikke vil kunne træde til som regent, når hans far er bortrejst.

Kong Frederiks liv ændrede sig markant fra det ene øjeblik til det andet, da dronning Margrethe den 14. januar underskrev erklæringen om abdikation, og hendes ældste søn dermed blev konge.

Den titel har kong Frederik nu haft i knap otte måneder, men indimellem har han også fået hjælp til at klare opgaverne, hvis han har været bortrejst. For eksempel så man under OL i Paris, at kronprins Christian fungerede som regent, idet hans far var i Frankrig.

De kommende måneder kan kong Frederik dog ikke få hjælp af den næste i rækken, for den 4. september tager kronprins Christian hul på et flere måneder langt ophold til det østlige Afrika. Han ventes at være tilbage i Danmark til december, men inden da er det nogle andre end kongeparrets ældste søn, der må træde til, hvis kongen er bortrejst.

Heldigvis er der flere kandidater at tage af. Foruden dronning Mary kan også prinsesse Benedikte og prins Joachim fungere som rigsforstandere.

Det samme kan dronning Margrethe, selv om hun altså tidligere på året trådte tilbage som monark.

Få dage før tronskiftet i januar meddelte kongehuset, at dronning Margrethe efter tronskiftet ville kunne indtræde i rollen som rigsforstander, hvilket hun gjorde allerede få uger senere, idet kongefamilien var rejst på vinterferie.

I den officielle kongelige kalender er der endnu ikke tegn på, at kong Frederik skal rejse til udlandet, inden kronprins Christian vender hjem til Danmark, men det kan sagtens ændre sig, og så vil man få brug for, at én af de fire rigsforstandere træder til.

Læs mere om: