26. sep. 2024
Af Laura Dalgård Hansen

Dronning Mary: Under den officielle middag greb jeg chancen og spurgte

Dronning Mary
Dronning Mary
Foto: Hanne Juul
Dronning Mary og kong Frederik har fået ombygget den gamle værkstedsbygning ved kancellihuset, så de nu har fået deres helt eget, cirkulære anneks.

Torsdag flytter kong Frederik og dronning Mary tilbage til Amalienborg efter at have nydt sommermånederne på Fredensborg Slot. Kancellihuset er kongefamiliens andet hjem, og i år har de kunnet nyde det på en helt ny byde.

Lige ved siden af Kancellihuset har der i mange år ligget en gammel værkstedsbygning, der blev opført tilbage i 1890. Bygningen har ikke været i brug i mange år, men det er der nu lavet om på, og det er sket på dronning Marys initiativ.

Det gamle værksted er nu lavet om til et cirkulært anneks, der er blevet skabt ud fra en række bæredygtige principper om blandt andet genbrug og genanvendelse.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-09-26/SH-695031_preview-%281%29.jpg
Fredensborg Slot og Kancellihuset (midt i billedet)
Foto: Claus Poulsen

Arkitekten bag er Anders Lendager, som dronning Mary i sin tid mødte i forbindelse med et dansk erhvervsfremstød, der havde fokus på bæredygtigt design og arkitektur. Hun så en unik pavillon, han har skabt, og blev hurtigt interesseret i at høre mere om hans arbejde og muligheden for, om han kunne omdanne den gamle værkstedsbygning.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-09-26/_HAN1646.jpg
Dronning Mary mødte Anders Lendager (t.h.) under et erhvervsfremstød i Milano.
Foto: Hanne Juul

Det fortæller hun i et interview med Bo Bedre, der bringer en stor artikel om tilblivelsen af det nye anneks.

- Under den officielle middag greb jeg chancen og spurgte – vel vidende at han primært arbejder med større bygninger – om han nogensinde ville overveje at forvandle en gammel værkstedsbygning. Jeg forklarede mine tanker om at inddrage og gentænke brugen af bygningen og gøre det så bæredygtigt som muligt, både i forvandlingen og driften af bygningen. Han svarede, at det lød interessant, men at han var nødt til at se bygningen. Heldigvis så han muligheder, for den gamle to-etagers værkstedsbygning havde en stærk og smuk struktur og var bygget af gode solide materialer. Derfra gik vi i gang, og det blev afgørende for forvandlingen at skabe et frirum for håndværkere, arkitekter og byggeansvarlige, så kreativt og innovativt genbrug samt bæredygtige løsninger kunne foldes ud, siger dronningen til magasinet.

Kongehuset har delt flere billeder af dronningen og det cirkulære anneks, som kan ses herunder.

Læs mere om: