9. okt. 2024
Af Christinna Braun

Dronning Mary med betagende diamantsmykker fra 1700-tallet

Dronning Mary.
Dronning Mary.
Foto: Hanne Juul
Dronning Mary bar over 300 år gamle, kongelige smykker til gallataffel på Christiansborg Slot.

Kong Frederik og dronning Mary var værter ved det store gallataffel, som fandt sted på Christiansborg Slot den 8. oktober til ære for det islandske præsidentpar.

Præsident Halla Tómasdóttir er sammen med sin mand, Björn Skúlason, på statsbesøg i Danmark fra 8.-10. oktober.

Dronning Mary bar til gallataflet et midnatsblåt outfit i form af en asymmetrisk perlebesat overdel og en nederdel med volanter.

Både overdelen, skabt af Jesper Høvring, og nederdelen, fra Oscar de la Renta, har hængt i dronningens klædeskab i mange år – nederleden har knap 20 år på bagen.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-10-09/20241008_HJP9693_0.jpg
Dronning Mary og kong Frederik.
Foto: Hanne Juul

Som fine detaljer bar dronning Mary på gallaaftenen glimtende diamantsmykker, som er en del af Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis.

Den enkle diamanthalskæde stammer ifølge kongehuset fra 1700-tallet og ”omtales som ’rivèren’ på grund af dens ’flod’ af 31 store diamant solitaires, der - helt usædvanligt - stadig sidder i deres oprindelige sølvfatninger”.

Halskæden, som blev bragt til Danmark af dronning Lovisa, har tilhørt Anna af Oranien, og den er blevet båret af dronning Margrethe et utal af gange.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-10-09/20241008_HAN5272.jpg
Dronning Mary.
Foto: Hanne Juul

De funklende øreringe, som består af én stor diamant og et vedhæng med en pæreformet diamant, er ligeledes fra Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis. Øreringene har også tilhørt Anna af Oranien og stammer som halskæden fra 1700-tallet.

Dronning Mary også det kostbare perlepoire-diadem, som var et af dronning Margrethes absolutte favoritter.

"Perlepoirediademet er et familiesmykke, som først tilhørte Frederik 8.s dronning, Lovisa, og derefter Dronning Alexandrine – der findes billeder af hende med det. Min mor brugte det så, indtil min far døde, og derefter gik det over til at være mig, der skulle bruge det. Første gang jeg havde det på, var på det fotografi, hvor jeg sidder i en sort kjole med flæser på ærmerne, som Rigmor Mydtskov har taget. Det var mit første officielle fotografi, og det er altså taget i februar 1972," har dronning Margrethe fortalt i bogen "En dronnings smykkeskrin"

https://imgix.billedbladet.dk/2024-10-09/_MHO4647.jpg
Dronning Margrethe med diamanthalskæden i 2022.
Foto: Martin Høien

Læs mere om: