24. okt. 2024
Af Helle Skram de Fries

Kong Harald fik alle til at bryde ud i latter flere gange

Kong Harald.
Kong Harald.
Foto: Hanne Juul.
Den 87-årige norske konge bragte latteren frem med sin tale ved den årlige middag for stortinget.

Kong Haralds tale den 24. oktober på Det kongelige slot for stortingets repræsentanter fik flere gange deltagerne til at grine hjerteligt.

Af talen, der er lagt ud på Det norske kongehus’ hjemmeside, kan man læse, at kongen indledte med at tale om årets statsbudget, hvor sarkofag er et punkt.

Kongen takker for, at man i budgettet har medtaget sarkofag – altså den kiste de kongelige begraves i.

”Jeg håber, det bliver godt polstret, så opholdet bliver behageligt. Vi skal jo være der en stund”, sagde kongen, hvilket frembragte en latter fra de fremmødte.

Kong Harald.
Kong Harald.
Foto: Hanne Juul.

Da Harald efterfølgende fremførte, at med denne bemærkning bød dronningen og han selv – i levende live – velkommen, brød latteren atter løs.

Middagen blev første gang afholdt i 1906 som et hyggeligt afbræk i høstsæsonen og har siden skabt et stærkt bånd mellem kongehuset og Norges folkevalgte.

Også alvor i talen

Der var dog også meget alvor i kongen tale, hvor han fremhævede Harald kronprins Haakon for hans store arbejde og sendte desuden en varm tak til kronprinsessen, Mette-Marit, der trods sygdom, har ydet en vigtig indsats i ind- og udland.

Mette-Marit og Haakon.
Mette-Marit og Haakon.
Foto: Jesper Sunesen.

Dronning Sonja blev også nævnt, da kongen bemærkede, at hun aldrig stopper med at imponere og konkluderede, at kongehuset er et team, der arbejder godt sammen.

Dronning Sonja.
Dronning Sonja.
Foto: Hanne Juul.

”Vi er en familie – med de glæder og udfordringer, som vi alle ved, kan følge med. I både gode og vanskelige tider forsøger vi at stå sammen og støtte hinanden”, lød det fra Harald, der takkede for den varme og opmuntring, familien har modtaget i dette specielle og krævende år.

”Lige siden jeg i februar måtte fragtes hjem på flybåret sygeleje”, huskede konge Harald om turen hjem fra ferien i Malaysia, hvor han blev syg.

Passer på hinanden

”Af og til er livet slet og ret vanskeligt. Det er noget alle kan opleve – også vores familie. Vi prøver at passe på hinanden”.

Kongen talte desuden varmt om sin og dronningens ture rundt i Norges kommuner.

Til slut mindede Harald om, at årets middag fandt sted på FN-dagen. Det var nemlig 24. oktober 1945, at FN-pagten trådte i kraft for at sikre freden og undgå en ny verdenskrig.

Og som kongen bemærkede så er det – 79 år efter – stadig vigtigt at tilstræbe.

Du kan læse hele talen her

Læs mere om: